Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van osteoclinic via Pixabay

Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, provincie Noord-Brabant, biedt volgens het Zorgregister van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) topklinische zorg aan patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Het ETZ is daarmee het eerste topklinische ziekenhuis in Nederland dat een erkenning heeft voor de behandeling van deze vorm van kanker. 

Bij de behandeling van hoofd-halstumoren zijn meerdere specialisten betrokken, onder wie de keel-neus-oorarts-oncoloog, mond-, kaak- en aangezichts (MKA)-chirurg-oncoloog, internist-oncoloog en radiotherapeut. Daarnaast zijn nog diverse zorgverleners, zoals paramedici en casemanagers, betrokken.

De behandeling van hoofd-halstumoren is complex, legt MKA-chirurg-oncoloog Andy van Veen uit. Hij is daarom trots op de erkenning in het Zorgregister van de STZ. ‘We doen samen met een grote groep zorgprofessionals het optimale om deze kwetsbare groep patiënten zo goed mogelijk te behandelen.’

Aantal patiënten neemt gestaag toe

Het ETZ behandelt jaarlijks ongeveer 140 patiënten met hoofd-halstumoren. Volgens Van Veen neemt dit aantal de laatste jaren gestaag toe. Het ETZ was al geaccrediteerd voor deze zorg via de Nederlandse Werkgroep voor hoofd-halstumoren (NWHHT). Het ETZ werkt bij de zorg voor deze specifieke groep patiënten nauw samen met Erasmus MC in Rotterdam. 

Van Veen: “Omdat de zorg zo complex en multidisciplinair is en het aantal patiënten relatief laag, moet dit in erkende centra met de nodigde kennis en ervaring gebeuren. We hebben al vele jaren ervaring met het behandelen van deze patiënten. De topklinische erkenning in het Zorgregister is een extra bevestiging dat we goede zorg bieden.”

ETZ: tien erkenningen voor topklinische zorg

In de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) zijn de topklinische ziekenhuizen van Nederland verenigd. Een STZ-ziekenhuis onderscheidt zich van andere ziekenhuizen vanwege gerichte topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. 

STZ houdt een Zorgregister bij van de ziekenhuizen die zeer complexe zorg leveren. Zorg die alleen in enkele centra plaatsvindt om de kwaliteit te waarborgen. Dit register biedt hulp aan de patiënt voor het maken van de keuze waar hij of zij behandeld wil worden. Ook voor de huisarts biedt het Zorgregister informatie, bijvoorbeeld tijdens het doorverwijzen van de patiënt naar het juiste ziekenhuis.

Naast deze erkenning heeft het Tilburgse Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis nog negen andere erkenningen voor zeer complexe, topklinische functies.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here