Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

Als mensen heel ziek zijn, is het fijn als een naaste kan blijven slapen in het ziekenhuis. Liefst zo dichtbij mogelijk. Hiervoor is een zogenaamd ‘koppelbed’ gemaakt.

Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, provincie Noord-Brabant, kreeg onlangs twee van deze bijzondere bedden van de Stichting Roparun. Deze stichting organiseert elk jaar een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs via Bremen en Almelo naar Rotterdam, waarbij de deelnemers in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

Een koppelbed is een speciaal bed met een matras dat naadloos aansluit op een ziekenhuisbed. Zo ontstaat heel gemakkelijk een volwaardig tweepersoonsbed, dat ook in hoogte verstelbaar is. Als je twee zorgbedden naast elkaar zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken.

‘Een koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn. We wisten van het bestaan van deze speciale bedden en wilden ze al langer hebben’, vertelt arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, Floor Bols.

Intimiteit – ook in het ziekenhuis – is voor veel mensen onmisbaar

Intimiteit – zeker in deze coronamaanden – is voor veel mensen onmisbaar. Een koppelbed is daarvoor de ideale oplossing. ‘Dit is één van de mogelijkheden die wij bieden aan mensen die niet meer kunnen genezen, maar die we nog wel een zo goed mogelijk kwaliteit van leven willen geven’, vertellen Cobie van Beuzekom en haar collega Lieke Bertens, verpleegkundig consulenten van het Palliatief Advies Team (PAT) van het Tilburgse ziekenhuis.

Een koppelbed kan worden gebruikt in de allerlaatste levensfase. Dan is het voor de patiënt en de mensen die gaan achterblijven heel belangrijk om goed afscheid te nemen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here