Afslanken heeft ook op latere leeftijd groot gezondheidseffect
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd die erin slagen om hun gewicht te verlagen van ‘obesitas’ naar ‘overgewicht’ reduceren de kans op vroegtijdig overlijden met de helft.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat het aantal mensen met obesitas bijna verdrievoudigd is sinds 1975. In 2016 waren meer dan 650 miljoen volwassenen obees. Dat wil zeggen dat ze een body mass index (BMI) hebben van 30 of meer.

Obesitas leidt tot een verhoogd risico op aandoeningen zoals hartproblemen, diabetes type 2 en sommige kankers, en is een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden. 

Gewichtsverlies

Wetenschappers van de School of Public Health aan de Universiteit van Boston in Massachusetts, zijn nagegaan of mensen die tijdens hun jongvolwassenheid aanzienlijk gewicht hebben verloren, minder kans maakten op vroegtijdig overlijden.

Alle deelnemers in het onderzoek waren tussen 40 en 74 jaar en aan hen werd gevraagd hoe zwaar ze 10 jaar eerder waren, de periode die de onderzoekers omschrijven als ‘midlife’, en wat hun gewicht was op de leeftijd van 25, de vroege volwassenheid.

Vervolgens werden de deelnemers gedurende een periode van iets meer dan 10 jaar opgevolgd en werd hun mortaliteit in kaart gebracht. 

Helft minder kans op overlijden

Tijdens deze opvolgperiode waren er 5846 sterfgevallen onder de deelnemers. Het team ontdekte dat wie tijdens de middelbare leeftijd een BMI van 30 of meer kon omzetten naar een BMI dat op overgewicht wijst (tussen 25 en 29,9), 54 procent minder sterfterisico had, in vergelijking met de groep die heel deze periode obees bleef.

De resultaten geven aan dat de schadelijke effecten van obesitas kunnen worden teruggedraaid. De wetenschappers schatten dat 3,2 procent van alle vroege sterfgevallen in het onderzoek voorkomen had kunnen worden, als mensen op middelbare leeftijd hun gewicht hadden teruggebracht van obees naar overgewicht.

Gezond gewicht

Bovendien berekenden ze dat 12,4 procent van alle vroege sterfgevallen vermeden had kunnen worden als iedereen met overgewicht of obesitas op middelbare leeftijd tot een gezond gewicht was gekomen, dat wil zeggen een BMI tussen 18,5 en 24,9. 

“De resultaten duiden op een belangrijke mogelijkheid om de volksgezondheid te verbeteren door middel van preventieve maatregelen tegen obesitas, vooral op jongere leeftijd”, zegt hoofdauteur van de studie, Andrew Stokes.

De studie is gepubliceerd in JAMA Network Open.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten