bron: UGent

UGent onderzoekers ontwikkelden ‘slimme’ wondverbanden voor brandwonden. Deze nieuwe verbanden hebben twee functies:

  • Diagnostisch: wanneer de brandwonde begint te infecteren, verandert het verband van kleur. Het wondverband ‘verklapt’ dus als het ware wanneer een antimicrobiële behandeling moet gestart worden.
  • Antimicrobieel: in het verband wordt de antimicrobiële component op een trage en gecontroleerde wijze vrijgegeven, zodat de brandwonde ook op een meer gecontroleerde manier kan genezen.

Microvezels

De UGent onderzoekers maakten gebruik van een techniek genaamd electrospinnen, om een verband te ontwikkelen dat bestaat uit microvezels. Deze microvezels helpen het intern oppervlak van het verband te vergroten, zodat wondvocht beter wordt opgenomen. De microvezels helpen ook bij de gecontroleerde vrijgave van de antimicrobiële component. Op deze manier hopen de onderzoekers patiënten met brandwonden in de toekomst beter te kunnen verzorgen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here