bron: persbureau IPS - Afbeelding van SatyaPrem via Pixabay

Grondwaterlagen staan onder druk door de klimaatverandering, maar dat geldt slechts voor een minderheid. De meeste houden stand, deels dankzij de klimaatverandering, zeggen onderzoekers.

Door de klimaatverandering halen mensen steeds meer water uit de grond en verminderen de grondwatervoorraden drastisch. Dat was de conclusie van eerdere studies.

Een nieuwe studie, die in Earth System Dynamics is gepubliceerd, stelt dat de uitputting van grondwaterlagen niet zo wijdverspreid is als gedacht. Door de klimaatverandering neemt extreme regenval toe en daardoor worden grondwaterlagen aangevuld.

Onderzoekers van de Universiteit van Sussex en University College (UCL) in Groot-Brittannië breidden eerdere analyses uit en hielden rekening met de sterke seizoensinvloeden in de grondwateropslag. 

Slechts 5 van de 37

Hun conclusie is dat slechts 5 van de 37 grote watervoerende lagen in de wereld zo sterk achteruitgaan dat daar extra maatregelen nodig zijn.

Het is een geluk bij een ongeluk, zegt hoofdauteur Mohammad Shamsudduha, docent fysische geografie (Sussex). De extreme regenval door de klimaatverandering “leidt immers tot een betere aanvulling van sommige watervoerende lagen die zich over de hele wereld bevinden, voornamelijk in droge gebieden.” 

De evolutie van de meeste grondwaterlagen verloopt onregelmatig, zagen de onderzoekers in hun analyse. In droge gebieden worden ze bovendien goed aangevuld in jaren van extreme neerslag. In het Great Artesian Basin in Australië bijvoorbeeld kwam er door twee opeenvolgende zomers met extreme regenval, in 2010 en 2011, een enorme hoeveelheid water bij.

Grondwater is van cruciaal belang voor irrigatie, drinkwater, industrie en ecosystemen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here