Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Een snelheidsmeter die goed weggedrag financieel beloont. Deze bijzondere meter doet een tour door de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is een provinciaal initiatief in het kader van de verkeersveiligheidscampagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden.’

Hoe de snelheidsmeterspaarpot werkt?
Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt, en die de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. Het totaalbedrag gaat naar een bestemming in de wijk, die ten goede komt aan zowel de kinderen uit de buurt als de schoolkinderen. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. De bijzondere spaarpot is dit jaar door heel Brabant te zien. Deze week staat hij bijvoorbeeld in Eindhoven vlakbij een basisschool.

Minder snelheidsovertreders

De provincie Noord-Brabant is in mei 2018 voor het eerst met de inzet van de snelheidsmeterspaarpot met beloning begonnen. Dat gebeurde in de Dijksestraat in Helmond, vlakbij Eindhoven. De Dijksestraat is een 30 kilometerzone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de voorbijgangers de maximumsnelheid. De hoogst gereden snelheid was 86 km/uur. Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter daalde het percentage snelheidsovertreders naar 42% en was de hoogst gemeten snelheid 71 km/uur. De chauffeurs die zich wél aan de snelheid hielden, brachten gezamenlijk 500 euro in de spaarpot.

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here