Financiële beloning voor goed weggedrag in Noord-Brabant: een snelheidsmeterspaarpot
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Een snelheidsmeter die goed weggedrag financieel beloont. Deze bijzondere meter doet een tour door de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is een provinciaal initiatief in het kader van de verkeersveiligheidscampagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden.’

Hoe de snelheidsmeterspaarpot werkt?
Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt, en die de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. Het totaalbedrag gaat naar een bestemming in de wijk, die ten goede komt aan zowel de kinderen uit de buurt als de schoolkinderen. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. De bijzondere spaarpot is dit jaar door heel Brabant te zien. Deze week staat hij bijvoorbeeld in Eindhoven vlakbij een basisschool.

Minder snelheidsovertreders

De provincie Noord-Brabant is in mei 2018 voor het eerst met de inzet van de snelheidsmeterspaarpot met beloning begonnen. Dat gebeurde in de Dijksestraat in Helmond, vlakbij Eindhoven. De Dijksestraat is een 30 kilometerzone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de voorbijgangers de maximumsnelheid. De hoogst gereden snelheid was 86 km/uur. Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter daalde het percentage snelheidsovertreders naar 42% en was de hoogst gemeten snelheid 71 km/uur. De chauffeurs die zich wél aan de snelheid hielden, brachten gezamenlijk 500 euro in de spaarpot.

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten