Meer intelligentie en minder gedragsproblemen bij kinderen door groene omgeving
bron: UGent

Meer stedelijk groen is geassocieerd met een hogere intelligentie en minder gedragsproblemen bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de UHasselt en de UGent, op basis van gegevens van het Oost-Vlaams meerlingenregister.

Bij stadskinderen die opgroeien in een woonomgeving met weinig groen zien we dat er een verschuiving is in intelligentie waardoor er meer kinderen zijn met een lager IQ dan in een groene leefomgeving.Het onderzoeksproject van Universiteit Hasselt en Universiteit Gent onderzocht het belang van een groene leefomgeving op intelligentie en gedrag.Daarvoor maakten de onderzoekers gebruik van IQ-metingen bij meer dan 700 Oost-Vlaamse tweelingen. Deze werden in de jaren ’90 afgenomen bij tweelingen tussen de 8 en 15 jaar binnen het Oost-Vlaams Meerlingenregister. Een groot deel van de ouders vulden bovendien ook nog een uitgebreide vragenlijst in over de gedragsbeschrijving van hun kinderen.

Deze resultaten werden nu gelinkt aan een nieuwe bevraging waar meer dan 300 moeders uit het register aan meewerkten. Deze bevraging polste naar de woongeschiedenis van deze kinderen. Aan de hand hiervan werd de hoeveelheid groene ruimte rondom de woning van de kinderen berekend. 

Meer groen – hoger IQ

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat bij stadskinderen, meer groen rondom de woning geassocieerd kan worden met een hoger IQ. Meer specifiek betekent dit dat 3.3% meer groen in een straat van 3 km rondom de woning in verband staat met een stijging van 2.6 punten in totaal IQ. Daarenboven bleek ook dat in de stad meer groen in verband staat met een vermindering van gedragsproblemen zoals concentratie- en agressieproblemen.

“Onze resultaten zijn niet vertekend door de sociaaleconomische achtergrond van de deelnemers. Het verband tussen groen en intelligentie werd terug gevonden bij kinderen van ouders met zowel een hoog als laag opleidingsniveau”, aldus Esmée Bijnens, onderzoekster aan UHasselt en UGent.

 Dit project was mogelijk dankzij het Marguerite Marie Delacroix steunfonds. Dat fonds ondersteunt niet alleen faciliteiten voor kinderen met een beperking maar reikt jaarlijks beurzen uit die onderzoek mogelijk maken naar onder andere ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

Relevant voor beleidsmakers

Ook al is de stijging in IQ punten klein op individueel niveau toch kan minder groen in de leefomgeving leiden tot een verschuiving van IQ op het populatieniveau. Zo kunnen er zich in een stedelijke omgeving met minder groen meer kinderen bevinden bij de ondergrens van een normaal IQ-curve.

“Deze studie toont aan dat groen elementen zoals de nabijheid van een park in een stad een verschil kunnen maken op de ontwikkeling van kinderen.  Deze bevindingen zijn dus relevant voor beleidsmakers en stadsplanners om een optimale omgeving te creëren waarbij kinderen de kans krijgen om hun volledig potentieel te ontwikkelen”, aldus Tim Nawrot van UHasselt. 

Uit eerdere studies, onder meer bij kinderen wonende te Barcelona, is ook al gebleken dat meer groen in de leefomgeving in verband staat met een sterkere vooruitgang van het werkgeheugen en aandacht. Daarnaast werd ook nog waargenomen dat een groenere omgeving leidt tot een verbetering van de gedragsontwikkeling bij kinderen, gepaard gaande met minder hyperactiviteit en een vermindering in concentratieproblemen. Het belang van groen op cognitief vlak wordt momenteel ook nog verder onderzocht in studies binnen het steunpunt Milieu- en Gezondheid waarbij bij 400 jongvolwassenen over heel Vlaanderen de cognitieve functie bestudeerd wordt in functie van de woonomgeving. 

De volledige studie kan u hier terugvinden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten