bron: persbureau IPS - Afbeelding van kalhh via Pixabay

Enkele van de minst populaire groenten zijn het meest gezond voor de bloedvaten, blijkt uit nieuw onderzoek. Spruitjes, broccoli en andere koolsoorten gaan volgens de onderzoekers vaatziekten tegen.

Op grond van gegevens van 684 oudere vrouwen in West-Australië die in 1998 voor onderzoek werden benaderd, concluderen de onderzoekers dat vrouwen met een dieet dat meer kruisbloemige groenten bevat, minder kans hadden op slagaderverkalking.

Vaatziekten kunnen de bloedcirculatie in het lichaam verminderen. Deze verminderde circulatie kan een gevolg zijn van ophoping van vetachtige stoffen tegen de aderwand. Deze aderverkalking is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en beroertes.

Vitamine K

Hoofdonderzoeker Lauren Blekkenhorst van de Edith Cowan University in Australië zegt dat de studie meer licht heeft geworden op een “intrigerende” eigenschap van kruisbloemige groenten. “In eerdere studies zagen we dat mensen die meer van deze groenten aten, een lager risico hadden op ziekenhuisopname door een hartaanval of beroerte, maar we wisten niet precies waarom. Deze studie maak daar meer over duidelijk.”

Oudere vrouwen die dagelijks meer kruisbloemige groenten eten, hebben minder kans op uitgebreide aderverkalking, zegt ze. “In koolsoorten is vitamine K rijkelijk aanwezig. Dat zou invloed kunnen hebben op het verkalkingsproces in onze bloedvaten.”

Dagelijks extra groente

Vrouwen die dagelijks meer dan 45 gram kruisbloemige groenten aten, hadden 46 procent minder kans op uitgebreide aderverkalking in hun aorta vergeleken met de vrouwen die weinig tot geen koolsoorten aten.

“Dat wil niet zeggen dat we alleen maar broccoli, kool en spruitjes moeten eten”, zegt Blekkenhorst. “Dagelijkse variatie is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here