Een voorbeeldig voorval van sociale buurtzorg in Helmond
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl

De journalisten van het Eindhovens Dagblad (ED) weten heel goed dat er ook goed nieuws bestaat. Het bewijs hiervoor leveren ze door een aandoenlijk, maar vooral voorbeeldig voorval van sociale buurtzorg een prominente plaats op de voorpagina van hun krant te geven.  Daar waar de ED-verslaggevers bijna dagelijks onheilspellende boodschappen de wereld inslingeren, besteden zij nu aandacht aan de medische redding van de lievelingshond van een 70-jarige man die daarvoor het geld niet had. Maar zijn buurtbewoners wel.   

Het voorval speelt zich af in Helmond, een middelgrote stad van 92.000 inwoners op 15 kilometer van Eindhoven. De 7-jarige boomer Blacky van Helmonder Jan Hovens is ernstig ziek. De dierenarts heeft twee kwaadaardige gezwellen bij de borstkas ontdekt en de rechtervoorpoot moet als gevolg van een niet te opereren aandoening geamputeerd worden. Kosten: 1200 euro.

Jan heeft dat geld niet, althans hij kan het niet in één keer opbrengen. Hij moet het namelijk doen met een klein pensioen en een AOW-uitkering (Algemene Ouderdoms Wet). Daarnaast verdient hij wat bij door een paar uren per week als postbode in zijn woonwijk te fungeren.

Buurtbewoners leggen 1500 euro bijeen voor de redding van zieke hond

Daar ontmoet hij regelmatig buurtbewoner Carol Fijma. Die hoort het verdrietige verhaal van een emotionele Jan aan en neemt onmiddellijk een ferm besluit: een inzamelingsactie in de buurt. Hij maakt 350 flyers waarin hij de situatie van Jan en zijn zieke Blacky uitlegt. De vrouw van Carol en nog enkele buurtgenoten bezorgen de flyer in de wijk. En wat blijkt? In korte tijd komt 1500 euro binnen!

Jan kan zijn Blacky laten opereren. Dat gebeurt met succes. De dierenarts verwijdert de tumoren en amputeert de rechtervoorpoot. En de overige 300 euro mag Jan van de buurtbewoners houden. Dat besteedt Jan aan de nazorg ‘en om een hondenkarretje voor Blacky aan te schaffen.’

Goed nieuws ten top!        

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten