bron: VUB

De Vrije Universiteit Brussel start met een grondige renovatie van haar chemie-laboratoria voor onderwijs en onderzoek in gebouw G op de campus Etterbeek. De laboratoria worden daarmee zeer energiezuinig. Vooral de nieuwe installatie die de verwarming, ventilatie en airconditioning in het gebouw reguleert, gaat daarvoor zorgen. Het wordt bovendien een state-of-the-art onderzoeks- en onderwijsomgeving voor de wetenschappers en studenten. De VUB maakt een budget van 11,3 miljoen euro vrij voor de totale renovatie. Het project werd eveneens geselecteerd voor het EFRO-programma 2014-2020 en kan rekenen op een financiële steun van 1,5 miljoen euro van Europa en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De huidige chemische laboratoria gebruiken zo’n 16 % van de energie op de campus in Etterbeek. Na de renovatie zal dit flink worden verlaagd, zodat CO2-uitstoot voor de gehele campus weer verder wordt beperkt. De VUB heeft zich vorig jaar geëngageerd tot een CO2-reductie van 674 ton per jaar door het toepassen van zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit, warmtepompen en het hergebruik van warme lucht. De werken starten op zijn vroegst in april 2021.

De VUB vermindert haar CO2-uitstoot door rationeel energiegebruik. Niet alleen door duurzame mobiliteit, aankopen en andere milieumaatregelen, maar ook op het gebied van renovatie en nieuwbouw. De ‘sense of urgency’ van duurzame ontwikkeling is duidelijk aanwezig in het maatschappelijk debat. VUB wil de katalysator zijn van oplossingen die democratisch, ecologisch, sociaal en economisch verantwoord zijn”, legt directeur Infrastructuur Iwein Baeyens uit.

Onderwijs en onderzoek

De nieuwe laboratoria zullen het wetenschappers en studenten mogelijk maken om op een efficiëntere manier chemische proeven op te stellen en op te volgen. Dit komt niet alleen ten goede van de studenten die de opleidingen Chemie, ingenieurswetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen volgen, maar ook van de onderzoekers die dagelijks actief zijn in deze laboratoria. Deze laatste zijn erg gericht op onderzoek in de medicinale chemie waarbij dagelijks gezocht wordt naar innovatieve en alternatieve geneesmiddelen, een zoektocht die ook gekoppeld is aan duurzaamheid. Door (verbeterde en langwerkende) moleculen via efficiëntere aanmaakprocedures ter beschikking te stellen, wordt de ‘koolstofkost’ sterk verminderd.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here