bron: persbureau IPS - Afbeelding van brunoming via Pixabay

Woon jij naast een drukke verkeersweg of heeft je buur een hond die urenlang kan blaffen? Een nieuw apparaat dat door ingenieurs uit Singapore werd ontworpen, kan de intensiteit van het geluid dat door open ramen naar binnen komt, sterk verminderen.

Het toestel werd gisteren (donderdag) voorgesteld in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Het kan geluidshinder door stadsvervoer en andere geluidsbronnen met de helft verminderen (een reductie van 10 decibel) en is daardoor vergelijkbaar met de technologie van de noise-cancelling headphone, een hoofdtelefoon die omgevingsgeluid opheft of reduceert.

Het nieuwe apparaat werd ontworpen door onderzoeker Bhan Lam en zijn collega’s van de Nanyang Technologische Universiteit in Singapore. Het bestaat uit 24 luidsprekers met elk een diameter van 4,5 cm, en wordt vastgehecht in een raster dat aan de binnenkant van een raam wordt bevestigd. Buiten het raam komt een sensor. Als die sensor geluid buiten het gebouw detecteert, zenden de luidsprekers “antigeluid” uit met dezelfde frequentie als het gedetecteerde geluid, maar met omgekeerde geluidsgolven. Dit “antigeluid” vermindert het volume in huis, zelfs als het raam openstaat.

Geluidsreductie

De auteurs testten hun apparaat door het in het raam van een nagebootste kamer te plaatsen en wegverkeer, trein- en vliegtuiggeluiden af te spelen via een luidspreker op twee meter afstand. De microfoons die in de kamer werden opgesteld detecteerden een geluidsreductie tot 10 decibel voor geluiden met een frequentie boven 300 Hz, zoals verkeers- en treingeluiden.

De auteurs hopen dat het toestel op termijn zal kunnen worden gebruikt om straatgeluiden die door een open raam binnenkomen te verminderen. Je huis regelmatig verluchten door de ramen te openen, is immers belangrijk voor de gezondheid, ook voor wie in de stad woont.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here