Mechelen biedt gratis gevelbanken en picknicktafels aan: “Voor een socialere thuisvakantie”
bron: Stad Mechelen

De samenhorigheid van buurtbewoners versterken, ontmoeting in de straat stimuleren en gewoon meer plekken om te genieten in de stad, dat is het doel van de oproep aan de Mechelaar om een gratis gevelbank of picknickbank aan te schaffen.

“Een gevelbank in de straat of een picknicktafel in de buurt is de ideale gelegenheid  voor buren om elkaar nog beter te leren kennen. Gezellig babbelen op een leuke plaats met een drankje of hapje bij de hand en genieten van de buitenlucht of de groene omgeving. Deze eenvoudige ingreep biedt kansen voor meer samenhorigheid en verbondenheid”, aldus schepen van sociale cohesie Björn Siffer.

Stad helpt bij plaatsing
Stad Mechelen biedt de picknicktafels en de gevelbanken gratis aan zolang de voorraad strekt. Binnen de afdeling openbaar domein wordt daarvoor jaarlijks 16.000 euro voorzien. In 2020 zijn er 40 gevelbanken beschikbaar (de helft reeds aangekocht in 2019) en een 10-tal picknicktafels. 

“Onze diensten komen graag ter plaatse om de gevelbanken te bevestigen als je daar zelf niet de nodige kennis of het materiaal voor hebt. De plaatsing van de picknicktafels nemen we sowieso op ons”, legt Patrick Princen, schepen van openbare werken, uit. “Iedereen uit de buurt mag er gebruik van maken, ze zijn dus niet van één of enkele gezinnen. Het gevelbankje klap je makkelijk dicht om de toegankelijkheid op het voetpad te behouden.”

De gevelbank is 30 cm diep en 150 cm breed. Aan de picknicktafel kunnen gemakkelijk zes mensen plaatsnemen. Om een gevelbank of picknicktafel te bestellen, moet je wel minstens twee andere gezinnen overtuigen. Op die manier is het meteen duidelijk dat de aanvraag gedragen is door verschillende gezinnen uit de buurt.

Het reglement werd vorige week op de gemeenteraad goedgekeurd en ging op 1 juli in voege. En daar was alvast gemeenteraadslid Rina Rabau zeer tevreden mee. Zij lanceerde het idee van de gevelbanken destijds via haar platform Mechelen Matcht: “Ondanks de positieve en open sfeer in de stad blijken er voor sommige mensen nog drempels te bestaan om deel te nemen aan het buurtleven. Mensen die zich betrokken voelen bij de samenleving zijn doorgaans gelukkiger en minder eenzaam. De spontane ontmoetingen en babbeltjes die ontstaan rond een gevelbank of picknicktafel zijn echt goud waard.”

Meer info en bestellen via www.mechelenmakers.be/gevelbankenenpicknicktafels

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten