bron: persbureau IPS - Afbeelding van Jonathan Petersson via Pixabay

De Zweedse stad Jönköping krijgt de eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld. Het gaat om twee flatgebouwen zonder aansluiting op het energienet. De woningen regelen ook hun eigen water en doen zelf de verwerking van het afvalwater.

De flats die zullen worden gebouwd in Jönköping, zijn zelfvoorzienend op het vlak van energie en ook water. Ze zuiveren ook hun afvalwater, waardoor ze de eerste 100 procent off-grid-flatgebouwen ter wereld zijn.

Woningbouwer Vätterhem zal samenwerken met verschillende andere bedrijven, onder meer specialisten in brandstofcel-technologie, om de woningen tegen 2023 te realiseren.

Regenwater

De gevels, daken en ramen van de flatgebouwen krijgen zonnepanelen. Ook komen er warmtepompen, geothermische buizen en een installatie om waterstofgas te maken uit overtollige elektriciteit.

Het water in de flat komt van een boorput, die zich vult met regenwater en alle wooneenheden zijn voorzien van systemen die water recycleren.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here