bron: persbureau IPS - Afbeelding van Quinn Kampschroer via Pixabay

Een nieuwe studie bij muizen stelt dat abnormale eiwitten in de darmen kunnen leiden tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers hopen dat dit inzicht kan leiden tot medicatie die zich niet op de hersenen, maar op de darmen richt, nog voor er bij de patiënt tekenen van dementie optreden.

De studie, gepubliceerd in het Journal of Physiology, heeft aangetoond dat verkeerd opgebouwde eiwitten in de darmen kunnen leiden tot de ontwikkeling van Alzheimerachtige symptomen bij muizen.

De verkeerd gevouwen eiwitten werden gevonden in de darmen. Aangezien die een venster op de wereld vormen, suggereert dit onderzoek dat omgevingsfactoren bijdragen aan de cognitieve tekorten die zichtbaar worden bij de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve aandoeningen.

Alzheimer vertragen

Het desbetreffende eiwit, bèta-amyloïd, waarvan al bekend was dat het betrokken is bij de ziekte van Alzheimer, werd in het darmstelsel van muizen geïnjecteerd en reisde van daaruit naar het ‘darmbrein’ (het zenuwstelsel in onze darmen) en ook naar de hersenen.

Als een deel van bèta-amyloïd in het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) afkomstig is van buiten de hersenen, kan dat de hoeveelheid eiwitten die de hersenen bereiken verminderen en het begin van de ziekte van Alzheimer vertragen.

Voor het onderzoek injecteerden onderzoekers van de Chinese Universiteit van Hongkong fluorescerende bèta-amyloïd in de darmen van muizen. Die eiwitten werden een jaar later teruggevonden in delen van de hersenen van de dieren die betrokken zijn bij cognitieve stoornissen, waaronder de hippocampus, het deel van onze hersenen dat ons geheugen beïnvloedt. De muizen vertoonden ook cognitieve stoornissen.

Preventieve behandeling

De nieuwe inzichten zouden een behandeling voor de ziekte van Alzheimer mogelijk maken. Die zou zich dan op de darmen richten voordat de eerste tekenen van cognitief verval zich bij patiënten voordoen.

Aangezien de studie bij muizen werd uitgevoerd, moeten de resultaten eerst nog worden geverifieerd door onderzoek van de darmen en hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Gekkekoeienziekte

De ontwikkeling van behandelingen voor de ziekte van Alzheimer is tot nu toe niet succesvol geweest. “We hebben dus nieuwe benaderingen nodig om de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te voorkomen”, zeggen de onderzoekers.

“Dit concept is vergelijkbaar met het transport van verkeerd gevouwen eiwitten vanuit de darmen zoals we zien bij de gekkekoeienziekte”, zegt hoofdauteur van de studie John Rudd. “Als onze bevindingen kloppen, kan er sprake zijn van een vergelijkbaar proces bij de mens, vele jaren voor de eerste tekenen van Alzheimer zichtbaar worden. Preventie zou dan ook veel vroeger moeten starten.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here