App koppelt bosprojecten aan investeerders
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Mouse23 via Pixabay

Een nieuw online platform brengt mensen die bomen planten in contact met investeerders, die soms miljoenen dollars over hebben voor de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering.

Begin dit jaar werd op het World Economic Forum (WEF) het Trillion Trees-initiatief aangekondigd, een poging om bomen aan te planten en te beschermen om de klimaatverandering tegen te gaan en plattelandseconomieën te transformeren.

Gewoon bomen planten is echter niet genoeg, zeggen wetenschappers. Bomen op de juiste manier doen groeien houdt in dat lokale gemeenschappen moeten worden betrokken, dat de juiste soorten voor het betreffende landschap worden geselecteerd, dat bomen ook na de aanplant verder worden verzorgd en dat de impact van de herbebossing wordt gemeten en opgevolgd.

Mobiele app

Aan die noden wil het World Resources Institute (WRI) voldoen met TerraMatch, een platform en mobiele app om financiers te verbinden met projecten om bomen aan te planten.

Grote bedrijven en regeringen hebben in het verleden immers al vaker beloofd om bomen te planten en meer in bosbescherming te investeren, maar het bleek vaak moeilijk om ze te verbinden met non-profitorganisaties en lokale landbouwcoöperaties die zich daarvoor inzetten.

Veel van de investeerders vonden het onder meer moeilijk om hoogwaardige boomprojecten te selecteren, ze wisten vaak niet welke bomen geschikt zijn voor het landschap en sommige inspanningen kwamen niet veel verder dan het planten van zaailingen zonder verdere opvolging, stelt het WRI.

Bomen hebben ook tientallen jaren nodig om te groeien, het betrekken van de lokale gemeenschappen is daarom essentieel, zegt het WRI.

Financiers voor bomen

TerraMatch werd gisteren (donderdag) gelanceerd en heeft als doel om financiers te koppelen aan boomplanters in landen als Colombia, Brazilië, Peru, Maleisië en Indonesië.

Momenteel heeft het WRI financiers in negen landen in Afrika en Latijns-Amerika gekoppeld aan projecten voor de aanplant van meer dan 2 miljoen bomen op boerderijen en in bossen.

“In 2019 zijn er in de tropische wouden meer bomen verloren gegaan dan de grootte van Honduras. Daarom lanceert WRI TerraMatch, een online platform dat financiers zal matchen met aanplanters”, zegt Andrew Steer, de ceo van WRI.

Meer dan 110 organisaties uit 40 landen hebben zich tot nu toe geregistreerd op het platform.

Malawi

TerraMatch zal starten in het Oost-Afrikaanse land Malawi waar de regering al inzet op herbebossing in de strijd tegen landdegradatie.

“In Malawi werken we al aan de transformatie van het landschap met duizenden jongeren van het Malawi Youth Forest Restoration Programme”, zegt Tangu Tumeo van het departement Bosbeheer van de Malawische overheid.

“TerraMatch zal ons helpen om contacten te leggen met duurzame bronnen van private financiering die dit werk kunnen opschalen, banen kunnen creëren en sterke plattelandseconomieën kunnen verwezenlijken”, zegt Tumeo.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten