Twee keer zoveel patiënten kunnen draadloze minipacemaker krijgen dankzij nieuw type
bron: UZ Leuven - foto: © UZ Leuven

UZ Leuven implanteert als eerste centrum in Europa nieuw type draadloze minipacemaker

Op donderdag 28 mei werd in UZ Leuven een nieuw type draadloze minipacemaker voor de eerste keer in Europa geplaatst bij een patiënt. Met de nieuwe generatie minipacemakers komen meer dan twee keer zoveel patiënten in aanmerking in vergelijking met de eerste generatie.

De Micra pacemaker is een draadloze minipacemaker die sinds 2015 in UZ Leuven gebruikt wordt. De operatie is bij zo’n kleine pacemaker veel minder ingrijpend dan bij een gewone pacemaker. Het apparaat wordt via een klein sneetje in de lies rechtstreeks tot in het hart gebracht. De minipacemaker is voor de patiënt onzichtbaar en bij de eerste generatie van het toestel stelden onderzoekers vast dat het aantal complicaties met 63 procent kon afnemen.

Meer patiënten geholpen

Tot nu toe kon de minipacemaker bij slechts 16 procent van de patiënten die een pacemaker nodig hebben, gebruikt worden. “De eerste generatie van het toestel meet slechts in één kamer van het hart de hartactiviteit. Patiënten bij wie het nodig is ook in de voorkamer de hartactiviteit te meten, kwamen daardoor niet in aanmerking. Met dit nieuwe type pacemaker kunnen we ook patiënten met een volledige onderbreking van de hartactiviteit tussen voorkamer en kamer behandelen”, zegt dr. Christophe Garweg, cardioloog in UZ Leuven.

Met de nieuwe generatie van de Micra pacemaker zou tot 40 procent van de patiënten in aanmerking komen. Dr. Garweg: “De nieuwe pacemaker kan ook de hartactiviteit in de voorkamer meten en zo de elektrische activiteit tussen de voorkamer en de kamer coördineren. Daardoor wordt het normale hartritme hersteld en de levenskwaliteit van de patiënten verbeterd. De minipacemaker werkt bijna zoals een conventionele pacemaker, die onder de huid wordt geïmplanteerd en met twee draden met het hart wordt verbonden.”

Eerste implantaties

UZ Leuven werkte actief mee aan de ontwikkeling van de nieuwe pacemaker. Voorlopig wordt het nieuwe type pacemaker alleen in het kader van klinische studies gebruikt. Nadien zal het gebruik uitgebreid worden. De nieuwe pacemaker werd intussen bij twee patiënten geplaatst. Beide operaties verliepen vlot en de patiënten stellen het goed.

Een revolutie voor de pacemaker

De ontwikkeling van de draadloze pacemaker in 2009 was een grote revolutie in de geschiedenis van de pacemaker. Het was de eerste grote stap vooruit sinds de klinische introductie van de pacemaker in de jaren zestig. Wereldwijd werden tot nu toe 35.000 Micra-systemen geïmplanteerd. UZ Leuven startte in 2015 als eerste Belgische ziekenhuis met de plaatsing van de minipacemaker. Intussen is UZ Leuven in België het ziekenhuis met de grootste ervaring met Micra’s en in Europa behoort het tot de top vijf. De technologie is in België nog niet terugbetaald: voorlopig financiert UZ Leuven met eigen middelen het toestel voor de patiënt.

Pacemaker en bradycardie

Een pacemaker is nodig wanneer patiënten een te traag hartritme, of bradycardie, hebben en medicatie daartegen niet meer helpt. Daardoor kan het hart niet genoeg zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Patiënten ondervinden dan moeite bij fysieke inspanningen: ze vallen flauw, zijn snel vermoeid en sneller buiten adem. Een pacemaker vervangt het natuurlijke ritme van het hart dankzij elektrische impulsen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten