bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Datingapps voor holebi’s, zoals Grindr en Hornet, schrappen de mogelijkheid om ethnisch te filteren. De is het gevolg van de massale protesten in de VS na de dood van George Floyd, die stierf tijdens zijn aanhouding door de politie.

Met de hashtag #BlackLivesMatter kondigde Grindr begin deze week aan dat het de etnische filters weghaalt in zijn volgende editie. De vier miljoen dagelijkse gebruikers van de dating app kunnen hun binnenkort niet langer aangeven of ze een voorkeur hebben voor een zwarte, Aziatische of Midden-Oosterse date.

Ook Hornet, een app met 30 miljoen gebruikers, kondigde even later aan hetzelfde te zullen doen. Alex Garner, innovatiestrateeg bij Hornet: “Structureel racisme aanpakken is een enorme uitdaging, maar als we samenwerken, kunnen we grote stappen zetten”.

Verdeeld land

In vele steden hebben duizenden demonstranten hun woede geuit over de dood van George Floyd, de zwarte man die te zien is op een filmpje waar hij zegt niet te kunnen ademen, terwijl een blanke agent uit Minneapolis zijn knie op zijn nek drukt.

De dood van George Floyd heeft de protesten in de VS opnieuw doen opflakkeren. De VS zijn politiek en raciaal erg verdeeld, zeker met de presidentsverkiezingen in aantocht.

Seksueel racisme

Datingapps worden al langer beschuldigd van seksueel racisme, omdat de gebruikers de raciale afkomst van hun date kunnen selecteren.

Onderzoek door de Cornell-universiteit in New York uit 2018 toont aan dat mensen op datingsites voorkeuren aangeven als “Geen indianen, geen Aziaten, geen Afrikanen” en “Ik spreek alleen af met blanke jongens”.

Jevan Hutson, een van de auteurs van de studie, stelt dat datingsites en apps zo ontworpen moeten worden dat ze racistische commentaren of vooroordelen vermijden. “Dergelijke voorkeuren op basis van ras en andere marginalisering kaderen in een geschiedenis van vooroordelen en discriminatie,” stelt Hutson, nu onderzoeker aan de Washington School of Law.

Geen filters, geen haat

Andere datingapps zoals Hinge en OkCupid, die ook ethnische filters hebben, reageerden nog niet.  HER, de grootste gratis datingapp met 5,5 miljoen vrouwelijke LGBT+ gebruiksters, stelt dat het nooit ethnische filters heeft toegepast omdat dit potentieel tot discriminatie leidt.

“Vanaf het begin hebben wij ingezet op ‘geen haat’ en een anti-discriminatiebeleid dat we heel serieus nemen,” stelt Robyn Exton, algemeen directeur van HER.

Oorspronkelijke bron: Thomson Reuters News Foundation


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here