bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

De wereld zal dit jaar minder windturbines en zonnecentrales bouwen vanwege de impact van de Covid-19-crisis, stelt het Internationaal Energieagentschap. Dat is de eerste terugval in twintig jaar, maar volgend jaar belooft al weer beter te worden.

Hernieuwbare energiebronnen hebben tot nu toe een indrukwekkende veerkracht getoond tijdens de coronacrisis. Hun aandeel in de energiemix nam op veel plaatsen toe. Toch zal er wereldwijd maar 167 gigawatt (GW) aan hernieuwbare energiecapaciteit bijkomen, stelt het IEA vandaag (woensdag) in zijn Renewable Market Update. Dat is 13 procent minder dan in 2019.

De daling weerspiegelt vertragingen in de bouwactiviteiten, als gevolg van verstoringen van de toeleveringsketen, lockdownmaatregelen en richtlijnen voor social distancing, maar ook dreigende onzekerheid over de financiering. 

Ondanks de vertraging in het aantal nieuwe toevoegingen, groeit de totale wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie in 2020 nog steeds met 6 procent.

Herstel

Het IEA verwacht dat de markt volgend jaar weer even hard groeit als in 2019, mede dankzij twee megaprojecten in China. Toch zal de groei voor 2020 en 2021 samen naar verwachting 10 procent lager liggen dan wat het IEA voor de uitbraak van het coronavirus had voorspeld. 

“De veerkracht van hernieuwbare elektriciteit tegen de gevolgen van de covid-19-crisis is goed nieuws, maar kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Landen blijven nieuwe windturbines en zonnecentrales bouwen, maar in een veel trager tempo. Voor de pandemie moest de wereld de inzet van hernieuwbare energiebronnen al aanzienlijk versnellen om de energie- en klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Nu mogen regeringen naast de buitengewone uitdagingen op het gebied van gezondheid en economie ook de essentiële taak niet uit het oog verliezen om de overgang naar schone energie op te voeren, om ons in staat te stellen op een veilige en duurzame manier uit de crisis te geraken.”

Zorgen

Hernieuwbare energie kreeg ook voor de coronacrisis al af te rekenen met onzekerheid op het vlak van financiering, een onduidelijk beleidskader en bezorgdheden rond het stroomnet. 
De coronacrisis versterkt die zorgen nu, stelt het IEA. Regeringen hebben echter de mogelijkheid om deze trend te keren door investeringen in hernieuwbare energie op te nemen in hun  stimuleringspakketten voor hun economieën. De prioriteit moet liggen bij sectoren die vroeg kansen bieden om banen en economische bedrijvigheid te creëren, terwijl ze efficiëntere en veerkrachtiger energiesystemen ontwikkelen en de uitstoot verminderen, zegt het IEA. Dat omvat een focus op gebouwen en vervoer, die tegelijkertijd zowel hernieuwbare energie als energie-efficiëntie zouden ondersteunen.

“De spectaculaire groei en kostenbesparingen van hernieuwbare energiebronnen in de afgelopen twee decennia zijn een groot succesverhaal geweest voor de wereldwijde energiemarkten, gedreven door innovatie in zowel technologie als beleid”, zegt Birol.  “Maar aanhoudende kostendalingen zijn niet voldoende om hernieuwbare energiebronnen te beschermen tegen een reeks onzekerheden die door de coronacrisis worden verergerd. Dit onderstreept het cruciale belang goed van afgestemde stimuleringspakketten en beleidsstrategieën om het vertrouwen van investeerders in de komende maanden en jaren te garanderen.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here