Artificiële intelligentie signaleert covid-19 op basis van symptomen
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Britse onderzoekers hebben dankzij kunstmatige intelligentie een covid-19-diagnose ontwikkeld die op basis van symptomen. De methode kan helpen om gerichter te testen.

Het AI-model leerde uit de gegevens die zijn verzameld via de Covid Symptom Study-app. Via die app rapporteren miljoenen gebruikers hun gezondheidstoestand, inclusief symptomen zoals aanhoudende hoest, koorts, vermoeidheid en smaak- of reukverlies.

Voor de ontwikkeling van de test werd gewerkt met de gezondheidsgegevens van bijna 2,5 miljoen gebruikers van de app in Groot-Brittannië en de VS. Ongeveer een derde onder hen maakte melding van symptomen die verband houden met covid-19. Van die personen meldden er 18.374 dat ze een test hadden ondergaan, en testten ook 7178 mensen positief.

Reuk en smaak

De wetenschappers onderzochten welke symptomen het meest waarschijnlijk geassocieerd konden worden met een positieve test. In tegenstelling tot een verkoudheid of griep blijkt het om een brede waaier aan symptomen te gaan. Met name het verlies van smaak en geurzin bleek onderschat, en belangrijker dan koorts als voorspellende factor voor covid-19. 

Van daaruit werd een model ontwikkeld dat met bijna 80 procent zekerheid kan voorspellen of een individu besmet is. De methode, die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Nature Medicine, houdt rekening met leeftijd, geslacht en een combinatie van vier sleutelfactoren: verlies van reuk- of smaakzin, ernstige of aanhoudende hoest, vermoeidheid en het overslaan van maaltijden.

Toegepast op de 800.000 app-gebruikers die symptomen melden, voorspelt het systeem dat 17,42 procent waarschijnlijk besmet is met het coronavirus. 

Gerichte tests

De wetenschappers hopen dat de toepassing van de methode, in combinatie met een breed gebruik van de app, kan helpen bepalen wie besmet is vanaf het moment dat de eerste symptomen opduiken. Op die manier kan gerichter getest worden. “Uit onze resultaten blijkt ook dat verlies van reuk- of smaakzin een cruciale vroege indicatie is van covid-19 en betrokken zou moeten worden in de routine screenings voor de ziekte”, zegt Tim Spector, hoogleraar aan het King’s College London. “We dringen er ook bij overheden en gezondheidsinstellingen op aan om die informatie breder bekend te maken. We raden iedereen met plots verlies van reuk of smaak aan om ervan uit te gaan dat ze besmet zijn en zich isoleren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten