Britse onderzoekers hebben dankzij kunstmatige intelligentie een covid-19-diagnose ontwikkeld die op basis van symptomen. De methode kan helpen om gerichter te testen.
Het AI-model leerde uit de gegevens die zijn verzameld via de Covid Symptom Study-app. Via die app rapporteren miljoenen gebruikers hun gezondheidstoestand, inclusief symptomen zoals aanhoudende hoest, koorts, vermoeidheid en smaak- of reukverlies.
Voor de ontwikkeling van de test werd gewerkt met de gezondheidsgegevens van bijna 2,5 miljoen gebruikers van de app in Groot-Brittannië en de VS. Ongeveer een derde onder hen maakte melding van symptomen die verband houden met covid-19. Van die personen meldden er 18.374 dat ze een test hadden ondergaan, en testten ook 7178 mensen positief.
Reuk en smaak
De wetenschappers onderzochten welke symptomen het meest waarschijnlijk geassocieerd konden worden met een positieve test. In tegenstelling tot een verkoudheid of griep blijkt het om een brede waaier aan symptomen te gaan. Met name het verlies van smaak en geurzin bleek onderschat, en belangrijker dan koorts als voorspellende factor voor covid-19.
Van daaruit werd een model ontwikkeld dat met bijna 80 procent zekerheid kan voorspellen of een individu besmet is. De methode, die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Nature Medicine, houdt rekening met leeftijd, geslacht en een combinatie van vier sleutelfactoren: verlies van reuk- of smaakzin, ernstige of aanhoudende hoest, vermoeidheid en het overslaan van maaltijden.
Toegepast op de 800.000 app-gebruikers die symptomen melden, voorspelt het systeem dat 17,42 procent waarschijnlijk besmet is met het coronavirus.
Gerichte tests
De wetenschappers hopen dat de toepassing van de methode, in combinatie met
een breed gebruik van de app, kan helpen bepalen wie besmet is vanaf het moment
dat de eerste symptomen opduiken. Op die manier kan gerichter getest worden.
“Uit onze resultaten blijkt ook dat verlies van
reuk- of smaakzin een cruciale vroege indicatie is van covid-19 en betrokken
zou moeten worden in de routine screenings voor de ziekte”, zegt Tim Spector,
hoogleraar aan het King’s College London. “We dringen er ook bij overheden en
gezondheidsinstellingen op aan om die informatie breder bekend te maken. We
raden iedereen met plots verlies van reuk of smaak aan om ervan uit te gaan dat
ze besmet zijn en zich isoleren.”