Europese industrie stootte vorig jaar 8,7 procent minder uit
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Ashish Bogawat via Pixabay

De uitstoot van de grote industriële sectoren in Europa is vorig jaar met maar liefst 8,7 procent gedaald, terwijl de economie bleef groeien. Enkel de uitstoot van het vliegverkeer bleef stijgen.

Vorig jaar groeide de Europese economie met 1,5 procent, maar toch slaagden de grote industriële sectoren erin hun uitstoot terug te dringen met 8,7 procent, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De cijfers zijn afkomstig van het Europese systeem van emissiehandel (ETS).

Stroomproductie

Vooral de stroomproductie werd een pak schoner. Vooral dankzij de snelle uitfasering van steenkool ten voordele van hernieuwbare energiebronnen en aardgas daalde de uitstoot van de sector met 15 procent.

De uitstoot van zware industrie, zoals de staal- en cementsector, de chemische industrie en raffinaderijen, daalde met 2 procent.

Enkel de luchtvaart gaat tegen die trend in. In 2019 liep de totale uitstoot van de sector op tot 68,14 miljoen ton CO2, een stijging met 1 procent tegenover de 67,19 miljoen ton in 2018.

Coronacrisis

De cijfers van de Commissie hebben enkel betrekking op 2019 en houden dus nog geen rekening met de effecten van de coronacrisis. Die zal naar verwachting tot nog een grotere daling leiden.

Uit voorspellingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat de coronacrisis de vraag naar energie sterk doet dalen. De vraag naar aardgas zal na een groei van tien jaar met 5 procent dalen, die naar steenkool met 8 procent dalen ten opzichte van 2019.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten