bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Ashish Bogawat via Pixabay

De uitstoot van de grote industriële sectoren in Europa is vorig jaar met maar liefst 8,7 procent gedaald, terwijl de economie bleef groeien. Enkel de uitstoot van het vliegverkeer bleef stijgen.

Vorig jaar groeide de Europese economie met 1,5 procent, maar toch slaagden de grote industriële sectoren erin hun uitstoot terug te dringen met 8,7 procent, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De cijfers zijn afkomstig van het Europese systeem van emissiehandel (ETS).

Stroomproductie

Vooral de stroomproductie werd een pak schoner. Vooral dankzij de snelle uitfasering van steenkool ten voordele van hernieuwbare energiebronnen en aardgas daalde de uitstoot van de sector met 15 procent.

De uitstoot van zware industrie, zoals de staal- en cementsector, de chemische industrie en raffinaderijen, daalde met 2 procent.

Enkel de luchtvaart gaat tegen die trend in. In 2019 liep de totale uitstoot van de sector op tot 68,14 miljoen ton CO2, een stijging met 1 procent tegenover de 67,19 miljoen ton in 2018.

Coronacrisis

De cijfers van de Commissie hebben enkel betrekking op 2019 en houden dus nog geen rekening met de effecten van de coronacrisis. Die zal naar verwachting tot nog een grotere daling leiden.

Uit voorspellingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat de coronacrisis de vraag naar energie sterk doet dalen. De vraag naar aardgas zal na een groei van tien jaar met 5 procent dalen, die naar steenkool met 8 procent dalen ten opzichte van 2019.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here