Het krantenarchief van Gazet van Antwerpen – Gazet van Mechelen wordt tijdelijk voor iedereen toegankelijk. Het is een van de grootste digitale nieuwsarchieven van het land. In één klap komt zo meer dan 100 jaar persarchief online.
Het gedwongen thuiszitten bracht ons online concerten, virtuele museumbezoeken en videoconferenties als digitale alternatieven. Andere sectoren konden niet achterblijven. In een unieke samenwerking tussen privé en publieke sector is vanaf nu het archief van de Gazet van Antwerpen (1891-1999) en van zusterkrant Gazet van Mechelen (1896-1953) tijdelijk volledig toegankelijk, via de website www.gva.be/archief.
“Onze stad ondersteunt dit waardevol initiatief”, zegt schepen van Cultuur en Sociale Cohesie Björn Siffer. “Deze crisis kan ook voordelen hebben. Zo kan je eens de tijd nemen om je kennis over onze boeiende stad bij te spijkeren.”
Via de databank kunnen bezoekers tot eind juni zowel de kranten doorbladeren als gericht zoeken in artikels, reclame en advertenties. Op die manier kunnen de bezoekers rondsnuisteren in de vele duizenden artikels over lokaal, regionaal en (inter-)nationaal nieuws en in de domeinen van politiek, sport, cultuur, economie, misdaad, enz.
Lees zelf hoe het nieuws over de scheepsramp van de Titanic in 1912 werd ontvangen of hoe de Belgen presteerden op de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920. Welke overwinningen konden de Racing of de Malinwa in die tijd vieren? Hoe verliepen de Hanswijkcavalcades van 1913 en 1939? Wellicht vind je ook familie en vrienden terug als toneelspeler, sportman of -vrouw, politicus, muzikant of als gouden jubilaris? Vanaf nu kan iedereen het ontdekken in dit papieren ‘internet-avant-la-lettre’.
Unieke samenwerking
De Mechelse diensten van de afdeling Cultureel Erfgoed werken al enkele jaren samen met kranteneigenaar Mediahuis, de Antwerpse erfgoeddiensten, de Universiteit Antwerpen en de Provincie Antwerpen aan de digitalisering van beide kranten. De databank was tot voor kort enkel beperkt toegankelijk voor de klantengroepen van de betrokken partners: GVA-abonnees, leden van de Openbare Bibliotheken en de Universiteit Antwerpen en bezoekers van de betrokken erfgoedinstellingen.
“Het digitaliseringsproject is nog niet volledig klaar. Er zijn een aantal jaargangen nog niet gedigitaliseerd, maar Mediahuis – eigenaar van de Gazet van Antwerpen – en de betrokken partners willen het krantenarchief in deze moeilijke periode voor iedereen open stellen. Met deze geste willen we het isolement van velen verlichten en een aangename en leerrijke informatiebron aanbieden nu bibliotheken en archiefinstellingen gesloten zijn”, besluit schepen Siffer.