Verkiezing Obama verbeterde mentale gezondheid van zwarte mannen
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Mike Brice via Pixabay

De verkiezing van Barack Obama als president van Amerika had een merkbare verbetering tot gevolg in de mentale gezondheid van zwarte mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rice University.

Er zijn al heel wat studies naar de gevolgen van negatieve gebeurtenissen zoals rampen, banenverlies, honger of armoede op de mentale gezondheid. Wetenschappers van de Rice University wilden daarom eens kijken wat de gevolgen kunnen zijn van positieve gebeurtenissen.

“Dit is een van de belangrijkste redenen waarom we deze studie hebben voortgezet – we wilden weten of er gevolgen waren voor de gezondheid van deze gedenkwaardige gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis”, zegt hoofdonderzoeker Tony Brown.

Brown en zijn coauteurs onderzochten gegevens over de geestelijke gezondheid van zwarte volwassenen in de maand voor en na de verkiezingen van 2008. Ze deden dat op basis van het Behavioral Risk Factor Surveillance System, een nationaal onderzoek onder 400.000 Amerikaanse volwassenen.

Stress of angst

De onderzoekers ontdekten dat de verkiezingen resulteerden in een statistisch significant voordeel voor de geestelijke gezondheid van zwarte mannen. Voor de verkiezing van Obama gaven zwarte mannen gemiddeld aan dat ze in de afgelopen maand vier dagen telden waarop hun geestelijke gezondheid niet goed was, met onder meer stress of angst. Na de verkiezing daalde dat cijfer gemiddeld naar drie.

Om de betekenis van dat resultaat aan te tonen verwijst Brown naar een ander onderzoek, dat de schade aan de geestelijke gezondheid onderzocht van nabijgelegen schietpartijen van ongewapende zwarte burgers door de politie. De deelnemers aan de enquête van die studie rapporteerden een toename van 0,14 dagen met psychische problemen.

“De bevindingen van dit onderzoek zijn belangrijk omdat we niet volledig begrijpen welke factoren de geestelijke gezondheid beschermen”, zegt Brown. “Meer specifiek tonen de bevindingen aan dat sociaalpolitieke verschuivingen van belang zijn voor de gezondheid van zwarte mannen en dat alledaagse levensomstandigheden als sociale determinanten van gezondheid kunnen fungeren.”

Vrouwen

Opvallend is wel dat zwarte vrouwen bij de verkiezingen van 2008 niet hetzelfde voordeel voor de geestelijke gezondheid rapporteerden als zwarte mannen. Tijdens de 30 dagen voor de verkiezingen rapporteerden zwarte vrouwen gemiddeld 4,6 dagen met slechte geestelijke gezondheid. Na de verkiezingen liep dat op tot vijf dagen. Brown kan geen specifieke reden geven voor die achteruitgang van de geestelijke gezondheid, maar denkt aan enkele mogelijke verklaringen.

“Zwarte vrouwen zouden een intern conflict kunnen hebben gehad omdat ze niet konden stemmen op Hillary Clinton, een vrouw”, zegt hij. “Mogelijk maakten ze zich ook zorgen over de toenemende doodsbedreigingen in de dagen na de verkiezing van Obama, niet enkel voor de nieuw verkozen president maar ook voor hun eigen echtgenoten, vaders of zonen. Mogelijk waren ze ook bezorgd over hoe president Obama zou omgaan met discriminatie van zwarte mannen versus zwarte vrouwen.”

Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Sociology of Race and Ethnicity.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten