bron: IPS - foto: Afbeelding van PvanDijk via Pixabay

Het Lozi-volk in Zambia zal tijdens een koninklijke ceremonie begin april toestaan dat er kledij in nep-luipaardhuid wordt gedragen. Op die manier willen ze luipaarden en andere katachtigen sparen.

Het Lozi-volk is een taalgroep die bestaat uit verschillende etnische groepen in West-Zambia. Het telt er ongeveer 3.575.000 mensen, die naast Zambia ook in Namibië, Angola, Botswana, Mozambique en Zimbabwe wonen.

Uit het water

Een belangrijk jaarlijks terugkerend ritueel in Zambia is de Kuomboka-ceremonie die telkens eind maart/begin april plaatsvindt, en het begin van het regenseizoen inluidt. Kuomboka is Lozi-taal en betekent “uit het water komen”.

Omdat de traditionele zomerwoonplaats van de Lozi-koning tijdens het regenseizoen overstroomt, wordt hij samen met de koningin in (twee afzonderlijke) koninklijke boten weggevaren over de rivier Zambezi naar zijn winterpaleis op hoger gelegen gebied. Dat gebeurt door in totaal 170 peddelaars en het zijn zij die zich traditioneel in een knielange rok in luipaardenhuid hullen.

Tijdens de tocht staan traditionele trommelaars en tienduizenden geïnteresseerden langs de oever van de Zambezi om het ritueel gade te slaan.

Safari

In Zambia is een vergunning vereist om een luipaardvel te bezitten. Met het aantal katachtigen dat snel afneemt als gevolg van stroperij en verlies van leefgebied, is het voor het departement Nationale Parken en Wilde Dieren steeds moeilijker om een vergunning te verlenen.

De resterende populaties leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden in de nationale parken zijn ook belangrijk voor de economie omdat ze onder meer safaritoerisme aantrekken.

Nepvellen

De natuurorganisaties Peace Parks Foundation en Panthera hebben na maandenlange onderhandelingen de zogeheten Heritage Furs, nep-luipaardenvel, overhandigd aan Barotse Royal Establishment (BRE), de organisatie achter de ceremonie. Om ervoor te zorgen dat de roeiers niet illegaal gaan jagen op luipaarden of wilde katten, zal BRE alleen peddelaars getooid in rokken uit Heritage Furs op de koninklijke schepen toelaten.

De Kuomboka is echter niet de enige ceremonie die gebruik maakt van luipaarden- en andere kattenhuiden. Ook in andere Afrikaanse culturen worden luipaarden, leeuwen, cheeta’s en andere katten vereerd vanwege hun snelheid en dodelijkheid.

“Dit resulteert helaas in illegale jacht op veel grote en kleine kattensoorten voor hun huid”, stelt Panthera. De organisatie is opgetogen dat de samenwerking met de Lozi in Zambia bewijst dat cultuur, traditie en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan en het mogelijk is om tegelijkertijd wilde dieren te beschermen en tradities te behouden.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here