KU Leuven biedt digitale alternatieven voor klassiek onderwijs. De universiteit stelt haar expertise graag ter beschikking van basis- en secundaire scholen waar de lessen tijdelijk opgeschort zijn. Daarom lanceren KU Leuven en imec samen www.onderwijsgaatviraal.be.
Nu de lessen worden opgeschort in alle basis- en secundaire scholen is de vraag naar haalbare en kwaliteitsvolle digitale alternatieven bijzonder groot. Op de website www.onderwijsgaatviraal.be vinden leerkrachten een dynamisch overzicht van (tijdelijk) gratis beschikbare e-learning tools. Ook leerlingen en hun ouders kunnen zelf aan de slag met deze website.
De webpagina biedt een eenvoudig overzicht van vrij beschikbare tools, opgedeeld per lesdomein. Per tool krijg je een overzicht met essentiële informatie (vak, korte beschrijving, type van oefeningen e.a.) die toelaat om snel te beslissen of de tool bruikbaar is in de gewenste situatie.
De universiteit en imec zetten ook een hulplijn op voor leerkrachten. Een team van onderwijsexperten van KU Leuven/imec beantwoordt de komende weken vragen van leerkrachten over het gebruik van deze e-learning tools.
De website wordt dagelijks geactualiseerd zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.
Going digital
KU Leuven maakt al jaren werk van activerend en toekomstgericht onderwijs. De universiteit zet daarom stevig in op de ontwikkeling van educatieve technologie. Dit kadert binnen het strategisch actieplan Going Digital van de universiteit.
KU Leuven biedt tal van ondersteuningstools aan voor het hele Vlaamse onderwijsveld. Enkele concrete voorbeelden:
- Personal coaching in het gebruik van educatieve technologie. De coaching wordt voorzien door onderzoekers uit de pedagogische wetenschappen via Platform-L (ppw.kuleuven.be/platforml).
- De toolwijzer en het inspiratiebord van KU Leuven Learning Lab wordt ter beschikking gesteld (www.kuleuven.be/learninglab)
- Via Junior College stellen we lesmodules beschikbaar voor de derde graad secundair onderwijs (www.kuleuven.be/onderwijs/juniorcollege)
Daarnaast is de KU Leuven partner van Universiteit van Vlaanderen (https://www.universiteitvanvlaanderen.be/college/), een interuniversitair samenwerkingsverband met de VRT. Onderzoekers laten je er kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. Piet Desmet, vicerector bevoegd voor educatieve technologie: “Met de lancering van deze website willen we de vele leerkrachten, leerlingen en hun ouders de nodige ondersteuning bieden. Digitaal onderwijs biedt tal van mogelijkheden om deze onverwachte situatie op een kwaliteitsvolle manier op te vangen.”