bron en foto: VUB

Dankzij innovatief algoritme kan computer in recordtijd nieuwe taken leren en uitvoeren

Zelfrijdende voertuigen zijn de toekomst, maar ze brengen wel een reeks belangrijke uitdagingen met zich mee zoals het gevaar voor aanrijdingen van obstakels of mensen met schade of verwondingen tot gevolg. Een team van wetenschappers dat actief is binnen het VUB AI Experience Center heeft nu een nieuw algoritme uitgewerkt voor een zelfrijdende rolstoel dat op basis van trail-and-error veel sneller en zelfstandig leert dan bestaande versies.

Het algoritme dat de rolstoel aanstuurt werkt volgens het principe van “reinforcement learning”. Dat is een vorm van machine learning waarbij de computer leert door te experimenteren in de omgeving waarbinnen die actief moet zijn. Klassieke reinforcement learning vereist evenwel veel interacties, waardoor het leerproces vaak van zeer lange duur is. Het nieuwe algoritme maakt daar komaf mee en dringt de leertijd terug tot ongeveer een à twee uur. Hoofdonderzoeker Denis Steckelmacher legt uit:

“Reinforcement learning is eigenlijk een systeem gebaseerd op trial-and-error: de rolstoel wordt beloond als die iets goed doet, bijvoorbeeld een obstakel vermijden. Wanneer de rolstoel een ongewenste actie doet, wordt die gestraft. Om het leerproces te versnellen combineert ons algoritme op een slimme manier verschillende types van reinforcement learning, zo compenseert de ene de zwaktes van de andere. Dit resulteert in een leerproces dat heel snel gaat als we voldoende zeker zijn, en voorzichtjes bijstuurt bij onzekerheid.

Voor de mensen

Deze innovatie is meer dan wetenschappelijk onderzoek alleen. De rolstoel kan namelijk effectief gebruikt worden in het dagelijkse leven en maakt zelfrijdende rolstoelen comfortabeler en veiliger.

“Binnen het VUB AI Experience Center doen we onderzoek naar kunstmatige intelligentie in alle mogelijke toepassingen. Een van de streefdoelen is die knappe technologie te gebruiken ten voordele van de mens, als hulpmiddel dat het ons leven makkelijker of beter maakt. Deze rolstoel is daar een sterk voorbeeld van. Dat is ook de filosofie achter de intentie van de VUB en ULB om een ‘AI-initiatief voor het algemeen belang’ uit de grond te stampen” vertelt prof. dr. Ann Nowé (VUB).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here