Groenten en fruit eten vermindert risico op angststoornissen
bron: IPS - foto: Afbeelding van Mittmac via Pixabay

Volwassenen die weinig groente en fruit eten, lopen een hoger risico om gediagnosticeerd te worden met een angststoornis, constateren onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

De resultaten komen uit een langlopende Canadese studie naar veroudering. Wie minder dan drie porties groente en fruit per dag consumeert, heeft 24 procent meer kans om gediagnosticeerd te worden met een angststoornis, zegt onderzoeksleider Karen Davison. 

Dat verklaart wellicht ook deels bevindingen op het gebied van lichaamsvet, zeggen de onderzoekers. Als dat boven 36 procent stijgt, groeit de kans op een angststoornis met meer dan 70 procent. “Toegenomen lichaamsvet kan leiden tot meer ontstekingen. Lopende onderzoeken suggereren dat sommige angststoornissen te maken hebben met ontstekingen”, zegt Davison.

Armoede

Ook gender, huwelijkse status, inkomen en immigrantenstatus kunnen van invloed zijn. Een op de negen vrouwen had last van een angststoornis, tegen één op de vijftien mannen.

“Onze bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek dat erop wijst dat vrouwen vatbaarder zijn voor angststoornissen dan mannen”, zegt medeauteur Karen Kobayashi van de Universiteit van Victoria.

Bij mensen die altijd single waren geweest, lag het percentage hoger (13,9 procent) dan bij mensen met een partner (7,8 procent). Ongeveer één op de vijf respondenten met een inkomen lager dan 20.000 dollar per jaar had een angststoornis, dat is meer dan het dubbele dan bij mensen die meer te besteden hebben.

“Het verraste ons niet dat angststoornissen zo vaak voorkomen bij mensen met een laag inkomen. Als er weinig geld is voor basisproducten zoals voedsel en huisvesting, veroorzaakt dat continu stress en het voedt angst,” zegt co-auteur Hongmei Tong van de Universiteit van Edmonton.

Immigranten

Bij immigranten in Canada komen angststoornissen minder vaak voor dan bij inwoners die in Canada geboren zijn (6,4 procent tegenover 9,3 procent). De uitkomst is opvallend, zeggen de onderzoekers, omdat immigranten in een nieuw land te maken krijgen met allerlei hindernissen, zoals de taalbarrière, armoede, niet-erkende diploma’s en beperkte ondersteuning.

“Intuïtief gezien zou je zeggen dat bij deze groep meer angststoornissen moeten voorkomen dan bij mensen die geboren zijn in Canada,” zegt Esme Fuller-Thomson, directeur van het Institute for Life Course & Aging. “Het kan zijn dat immigranten met angststoornissen een verhuizing bij voorbaat al een te grote uitdaging vinden en daarom niet emigreren. Dan is er sprake van een “zelfselectie” van degenen met minder angst.”

Het onderzoeksteam analyseerde data uit een langlopende Canadese studie naar ouder worden. Ze gebruiken gegevens over 26.991 mannen en vrouwen tussen 45 en 85 jaar oud.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten