Alle cellen van de menselijke thymus in kaart gebracht
bron: VIB - foto: OpenStax College - licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.

Wetenschappers van het VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, de Universiteit van Gent, het Wellcome Sanger Institute (VK), en de Universiteit van Newcastle (VK) zijn er voor het eerst in geslaagd alle cellen van de menselijke thymus, een orgaan in de borst, in kaart te brengen. Dankzij hun aanpak op het niveau van individuele cellen konden ze meer dan 50 verschillende cel stadia identificeren in het orgaan.

Samenwerken voor de thymus atlas

De thymus is een orgaan dat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. De hoofdfunctie van de thymus is het ondersteunen van de ontwikkeling van T cellen, witte bloedcellen die ons beschermen tegen infecties en kankercellen. Tot dusver was niet duidelijk hoe deze T cellen precies gevormd worden gedurende een mensenleven.

Onderzoekers van de labo’s van Tom Taghon (Universiteit Gent) en Yvan Saeys (VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek) speelden een voorname rol in de samenstelling van een ‘atlas’ van alle cellen in de thymus. Deze atlas omvat meer dan 250,000 cellen.

Yvan Saeys legt uit: “Enkele jaren geleden startten we het eerste project met single-cell technologie aan de Universiteit van Gent. Deze samenwerking bleek erg vruchtbaar en via het team van Tom Taghon, met uitgebreide expertise in T cel ontwikkeling, werden we deel van het Thymus Cell Atlas project van het Chan Zuckerberg initiatief. Deze studie is het eerste resultaat van de samenwerking.”

Waardevol single-cell onderzoek

Niels Vandamme, die het single-cell platform in Yvan’s lab coördineert, voegt toe: “De atlas van de thymus geeft ons essentiële informatie om onze single-cell infrastructuur, het Singularity platform, te verfijnen. Hiermee kunnen onderzoekers single-cell analyses uitvoeren, gaande van labo-experimenten tot analyse en visualisatie in een enkele workflow.”

“Dit thymus atlas project levert een waardevolle informatiebron voor de wetenschappelijke gemeenschap,” zegt Tom Taghon, co-senior auteur van de studie. “Nu hebben we een gedetailleerd beeld van hoe T cellen zich ontwikkelen in gezond weefsel, en dit op zijn beurt helpt ons begrijpen hoe het immuunsysteem zich ontplooit. Deze kennis over de genen die geactiveerd worden bij T cel ontwikkeling kunnen we gebruiken om T cellen aan te passen zodat ze bijvoorbeeld tumor cellen gerichter kunnen aanvallen.”

Een atlas voor nieuwe therapieën

Dit thymus cel atlas project vormt een stevige fundering voor het uitbouwen van nieuwe klinische toepassingen en therapieën. Het helpt wetenschappers ook begrijpen hoe aandoeningen van het imuunsysteem tot stand komen, zoals ernstig gecombineerde immuunstoornissen (SCID) en T cel leukemie. Tot slot is deze atlas ook een eerste stap in het maken van een kunstmatige thymus die gebruikt kan worden in regeneratieve geneeskunde.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten