Vrijwilligers voelen zich gelukkiger
bron: IPS - foto: Afbeelding van criss_chengck10339 via Pixabay

Mensen die aan vrijwilligerswerk doen, voelen zich over het algemeen gelukkiger. Dat zegt het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe analyses.

Van de mensen die aan vrijwilligerswerk doen, zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen.

Voor het onderzoek werden tussen 2013 en 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 Nederlanders van vijftien jaar of ouder. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan in welke mate ze zichzelf een gelukkig mens vinden. Hierbij staat een 1 voor volledig ongelukkig en 10 voor volledig gelukkig.

Vaker gelukkig

Vrijwilligers geven vaker aan gelukkig te zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Van die vrijwilligers gaf 91 procent aan zichzelf gelukkig te vinden met een score van 7 of hoger, tegen 85 procent van de niet-vrijwilligers.

Het aandeel dat zich ongelukkig voelt (en zichzelf minder dan een 5 geven op de schaal van 10) is bij mensen die geen vrijwilligerswerk doen bijna twee keer zo groot als bij vrijwilligers.

Of mensen vaker gelukkig en tevreden zijn doordat ze vrijwilligerswerk doen, of dat mensen die zich gelukkig en tevreden voelen zich vaker als vrijwilliger opgeven en inzetten, is niet onderzocht.

De onderzochte groep vrijwilligers bleek wel vaker hoogopgeleid dan de niet-vrijwilligers.

Hoog persoonlijk welzijn

Van de vrijwilligers gaf 65 procent aan over een ‘hoog persoonlijk welzijn’ te beschikken. Hieronder vallen onder meer tevredenheid over de financiële situatie, tevredenheid met de lichamelijke gezondheid en het gevoel van veiligheid.

Van de niet-vrijwilligers had slechts 54 procent een hoog persoonlijk welzijn.

Meer uren maakt niet gelukkiger

In 2018 besteedden vrijwilligers gemiddeld 4,4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk.

Meer uren vrijwilligerswerk doen gaat volgens de analyse van CBS niet samen met meer welzijn. Naarmate vrijwilligers meer uren actief zijn, neemt het aandeel met een hoge score (7 of hoger) op de persoonlijke welzijnsindex dus niet toe.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten