Chileense maatregelen tegen obesitas doen verkoop frisdrank met kwart dalen
bron: IPS - foto: Afbeelding van GREGOR via Pixabay

Ooit was Chili het land waar de meeste suikerhoudende drankjes per hoofd van de bevolking werden gedronken. Na drastische maatregelen van de overheid daalde de verkoop met 23,7 procent, blijkt uit onderzoek.

In plaats van een suikertaks zoals sommige landen hebben gedaan, koos Chili er in 2016 voor om de verkoop van frisdrank op scholen te verbieden. Ook werd een verbod ingesteld op reclame voor drankjes en snacks voor kinderen.

In een tweede fase werd op de verpakking van voedingswaren een duidelijke waarschuwing aangebracht over de gezondheidsrisico’s van voeding met veel suiker, zout of vet.

Obesitas en diabetes

Amper vier jaar geleden consumeerde Chili nog meer suikerhoudende drank per hoofd dan eender welk ander land ter wereld. Die levensstijl betaalden de Chilenen op grote schaal met obesitas, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen.

Volgens onderzoek in PlosOne is de verkoop van zoete drankjes sinds de invoering van de maatregelen met 23,7 procent gedaald.

De onderzoekers zeggen dat de effecten van het verbod op reclame en verkoop in scholen vele malen groter zijn dan die van maatregelen zoals een suikertaks in andere landen in Latijns-Amerika.

Bewuste keuzes

Volgens de Verenigde Naties is het percentage volwassenen met obesitas in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied sinds 1975 verdrievoudigd. De consumptie van sterk bewerkt voedsel en de expansie van supermarktketens draagt hieraan bij.

Naast Chili hebben ook Ecuador, Peru en Uruguay inmiddels nieuwe regelgeving voor etikettering van producten met de bedoeling om consumenten bewustere keuzes te laten maken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten