Optimistische partner leidt tot gezonder leven
bron: IPS - foto: Afbeelding van Rajesh Balouria via Pixabay

Het gezegde “A happy wife, a happy life” krijgt bijval van de wetenschap. Onderzoekers van de Michigan State University in de VS hebben aangetoond dat optimisten een positieve invloed hebben op de gezondheid van hun partner.

Mensen met een optimistische partner lopen volgens de onderzoekers minder risico op Alzheimer en cognitieve achteruitgang als ze samen oud worden.

“We brengen veel tijd door met onze partners”, zegt William Chopik, psycholoog en medeauteur van de studie. “Ze kunnen ons aanmoedigen meer te bewegen, gezonder te eten of ons eraan herinneren medicijnen in te nemen. Als je partner optimistisch en gezond is, kan zich dat vertalen in soortgelijke uitkomsten in je eigen leven. Je krijgt daadwerkelijk een rooskleuriger toekomst doordat je langer leeft en cognitieve ziekten langer uitstelt.”

Stoppen met roken

Een optimistische partner kan de spil zijn in een gezond dieet of beweging stimuleren. Als een van de partners bijvoorbeeld stopt met roken of gaat sporten, gebeurt het vaak dat de ander na een paar weken of maanden volgt, zeggen de onderzoekers.

“Als je kijkt naar risicofactoren voor Alzheimer of dementie, heeft veel te maken met een gezonde levensstijl”, zegt Chopik. “Een gezond gewicht houden en fysieke activiteit hebben een positief effect. Mensen die getrouwd zijn met een optimist, scoren vaak beter op die punten.”

De studie is gepubliceerd in het Journal of Personality.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten