bron: IPS - foto: Afbeelding van Rajesh Balouria via Pixabay

Het gezegde “A happy wife, a happy life” krijgt bijval van de wetenschap. Onderzoekers van de Michigan State University in de VS hebben aangetoond dat optimisten een positieve invloed hebben op de gezondheid van hun partner.

Mensen met een optimistische partner lopen volgens de onderzoekers minder risico op Alzheimer en cognitieve achteruitgang als ze samen oud worden.

“We brengen veel tijd door met onze partners”, zegt William Chopik, psycholoog en medeauteur van de studie. “Ze kunnen ons aanmoedigen meer te bewegen, gezonder te eten of ons eraan herinneren medicijnen in te nemen. Als je partner optimistisch en gezond is, kan zich dat vertalen in soortgelijke uitkomsten in je eigen leven. Je krijgt daadwerkelijk een rooskleuriger toekomst doordat je langer leeft en cognitieve ziekten langer uitstelt.”

Stoppen met roken

Een optimistische partner kan de spil zijn in een gezond dieet of beweging stimuleren. Als een van de partners bijvoorbeeld stopt met roken of gaat sporten, gebeurt het vaak dat de ander na een paar weken of maanden volgt, zeggen de onderzoekers.

“Als je kijkt naar risicofactoren voor Alzheimer of dementie, heeft veel te maken met een gezonde levensstijl”, zegt Chopik. “Een gezond gewicht houden en fysieke activiteit hebben een positief effect. Mensen die getrouwd zijn met een optimist, scoren vaak beter op die punten.”

De studie is gepubliceerd in het Journal of Personality.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here