bron: IPS - foto:Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, wil het klimaat voortaan centraal stellen in zijn investeringsbeslissingen. Daarvoor zijn ook puur zakelijke argumenten: het bedrijf verwacht dat de klimaatverandering de financiële markten ingrijpend zal veranderen. 

In zijn jaarlijkse nieuwjaarsbrief stuurt Blackrock-ceo Larry Fink een niet mis te verstaan signaal naar de financiële wereld. “De bewijslast rond klimaatrisico’s dwingt investeerders om fundamentele uitgangspunten over de moderne financiële wereld ter discussie te stellen”, schrijft hij. “In de nabije toekomst – en sneller dan de meesten denken – komt er een aanzienlijke herbestemming van kapitaal.”

Volgens Fink gaat het niet enkel om het milieu maar zijn er dan ook puur zakelijke redenen voor de beslissing, omdat de klimaatverandering ingrijpende gevolgen heeft voor de financiële markten zelf. 

“Zullen steden bijvoorbeeld in staat zijn om hun infrastructuurbehoeften te bekostigen als de klimaatrisico’s de markt voor gemeentelijke obligaties veranderen?”, vraagt hij. “Wat zal er gebeuren met de hypotheek op dertig jaar – een cruciale bouwsteen van de financiële markten – als kredietinstellingen de impact van de klimaatverandering op over zo’n lange periode niet meer kunnen inschatten? Wat gebeurt er met inflatie, en bijgevolg met de rente, als de kost van voedsel stijgt door droogte en overstromingen? Hoe kunnen we de economische groei inschatten als groeimarkten hun productiviteit zien afnemen door extreme hitte en de klimaatimpact?”

Meer rapportering

Blackrock zal voortaan meer rapportering vragen van de bedrijven waarin het investeert, onder meer over de blootstelling aan klimaatrisico’s en of de activiteiten in overeenstemming zijn met de Klimaatdoelstellingen van Parijs. Bedrijven die meer dan 25 procent van hun inkomsten uit steenkoolproductie halen, zullen verwijderd worden uit de actief beheerde portfolio’s. 

Blackrock beheert zo’n 7.000 miljard dollar aan beleggingen en de nieuwe koers zal dan ook gevolgen hebben voor de hele financiële sector. Bedrijven die klimaatvriendelijker willen worden hebben nu ook een sterk zakelijk argument: doen ze dat niet, dan dreigen ze uitgesloten te worden uit de Blackrock-portfolio.

Fink waarschuwt ook dat BlackRock niet zal twijfelen om zijn positie als grote aandeelhouder te gebruiken. “We zullen in toenemende mate stemmen tegen management en beheersraden als bedrijven niet voldoende vooruitgang boeken op het vlak van openheid en bedrijfspraktijken rond duurzaamheid.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here