bron: IPS - foto: Afbeelding van highnesser via Pixabay

Wie minstens drie keer per week thee drinkt, leeft langer dan wie dat niet doet, blijkt uit nieuw onderzoek. Het effect doet zich alleen voor bij groene thee, niet bij zwarte thee.

“Geregeld thee drinken wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en andere doodsoorzaken, schrijft Xinyan Wang van de Chinese Academy of Medical Sciences in het European Journal of Preventive Cardiology. “De gezondheidseffecten zijn het meest duidelijk bij groene thee en bij mensen die deze thee langdurig drinken.”

Gezonde levensjaren

De onderzoekers volgden het drinkgedrag van meer dan 100.000 mensen die deelnamen aan het China-PAR project2. Deze mensen hadden geen geschiedenis op het gebied van hartproblemen of kanker.

Er werd een verband geconstateerd tussen geregelde theeconsumptie, minstens drie maal per week, en meer gezonde levensjaren en een hogere levensverwachting.

Volgens de analyse ontwikkelt een vijftigjarige theedrinker een coronaire hartkwaal en beroerte 1,41 jaar later, en leeft hij 1,26 jaar langer, dan iemand die zelden of nooit thee drinkt.

Vergeleken met de niet-drinkers, hadden theedrinkers 20 procent minder kans op hartziekten en beroerte, 22 procent minder kans op een fatale hartaandoening en 15 procent minder kans op sterven door andere doodsoorzaken.

Polyfenolen

De wetenschappers schrijven het beschermende effect toe aan de belangrijkste bio-actieve bestanddelen, de polyfenolen. Polyfenolen worden niet langdurig opgeslagen in het lichaam, waardoor inname van groene thee gedurende langere tijd nodig is voor het beschermende effect, zegt auteur Dongfeng Gu van de Chinese Academy of Medical Sciences in Peking.

Met name groene thee is rijk aan polyfenolen. Zwarte thee wordt volledig gefermenteerd, en gedurende dat proces verliezen de polyfenolen hun antioxiderende werking. In sommige landen wordt bovendien melk toegevoegd aan zwarte thee. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dat mogelijk positieve effecten van thee op de cardiovasculaire gezondheid teniet doet.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here