bron: IPS - foto: https://pxhere.com/nl/photo/771002

Denemarken heeft vorig jaar een magische grens overschreden. Voor het eerst haalde het de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Daar is vooral windenergie verantwoordelijk voor.

Nooit produceerde Denemarken zoveel hernieuwbare energie als vorig jaar. Voor de eerste keer was die groene energie goed voor 50 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Windenergie was goed voor 47 procent, de overige 3 procent kwam van zonne-energie.

Het vorige record dateert van 2017. Toen kwam 46 procent van het elektriciteitsverbruik van wind- en zonne-energie.

Windenergiepark Horns Rev 3

Vorig jaar werd in de Noordzee, voor de kust van het Deense Jutland, het offshore windenergiepark Horns Rev 3 operationeel, de belangrijkste oorzaak van het nieuwe record. Horns Rev 3 dekt het elektriciteitsverbruik van 425.000 gezinnen, een vijfde van het totale aantal gezinnen. 

Het aandeel van wind in de Deense mix zal de komende jaren nog sterker groeien. In de Baltische Zee bouwen de Denen momenteel het windenergiepark Kriegers Flak, dat volgend jaar operationeel moet worden. 

800.000 gezinnen

Tegen 2025 komt daar nog Thor bij in de Noordzee, de eerste van drie megawindparken die Denemarken voor 2030 af wil hebben. Thor moet stroom produceren voor 800.000 gezinnen.

Het Deense parlement wil de Deense CO2-uitstoot tegen 2030 met 70 procent verminderen.

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties moet het aandeel van hernieuwbare energie in de wereldwijde energiemix aanzienlijk stijgen tegen 2030.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here