bron: IPS - foto: https://pxhere.com/nl/photographer/531241

Kinderen gaan veel gezonder eten na het bekijken van kookprogramma’s met gezonde voeding. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Kinderen die een kinderkookprogramma hebben gezien dat gezonde ingrediënten gebruikt, hebben 2,7 keer meer kans om een gezonde voedingskeuze te maken dan leeftijdsgenoten die hetzelfde programma zagen met ongezond eten.

Onderzoekers deden de test in vijf Nederlandse scholen en doen daarvan verslag in het Journal of Nutrition Education and Behaviour. 125 tien- tot twaalfjarigen keken er tien minuten naar een kookprogramma en kregen vervolgens een snack als beloning voor deelname.

Gezonde snack

Wie naar het gezonde programma had gekeken, koos veel vaker voor een gezonde snack dan wie de ongezonde variant had gezien. De ene groep nam vaker een appel of stukjes komkommer, de andere chips en gezouten pretzels.

“De bevindingen van deze studie geven aan dat kookprogramma’s een veelbelovend hulpmiddel kunnen zijn voor het bevorderen van positieve veranderingen in voedselgerelateerde voorkeuren, attitudes en gedragingen van kinderen”, zegt hoofdauteur Frans Folkvord (Universiteit van Tilburg) in een communiqué.

Het effect is langdurig want veel volwassenen hebben hun slechte voedingsgewoonten geleerd tijdens de kindertijd en adolescentie.

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG2) van de Verenigde Naties moet tegen 2030 aan alle vormen van slechte voeding een einde komen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here