VMM en Stad Hasselt gaan twee permanente drijfvuilvangers plaatsen op de Demer

De stad Hasselt gaat in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij twee permanente drijfvuilvangers op de Demer plaatsen. Hierover sluiten beide partijen binnenkort een overeenkomst af. Met de drijfvuilvangers wil Hasselt een voorbeeldrol vervullen, extra aandacht vragen voor de gezondheid van onze waterlopen en haar ambities rond Zero Waste kracht bijzetten.

In juni van dit jaar plaatste de stad Hasselt bij wijze van test een mobiele drijfvuilvanger op de Demer, nabij de Robbenmolen in Kuringen. In dit pilootproject dat op poten werd gezet met Bolina Booms, werd op één maand tijd maar liefst 46 kg afval uit de waterloop gehaald. Daarop besloot het stadsbestuur om samen met de Vlaamse Milieumaatschappij de plaatsing van een permanente drijfvuilvanger te onderzoeken.

“Als schepen van Propere Stad  kon ik het frappante resultaat van ons pilootproject immers niet zomaar negeren”, aldus Laurence Libert. “Enerzijds toonde die 46 kilo aan dat er effectief heel wat afval in onze waterlopen terecht komen daardoor een gevaar vormt voor de gezondheid van mens en dier. Anderzijds stelden we vast dat de focus van heel wat steden en gemeenten voornamelijk op de netheid van straten en pleinen ligt en er nog te weinig aandacht uitgaat naar de afvalproblematiek in onze waterlopen.”

Voorbeeldrol vervullen

“Als provinciehoofdstad willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeldrol vervullen”, benadrukt Libert. “Daarom gaan we via een samenwerking aan met de Vlaamse Milieumaatschappij twee permanente drijfvuilvangers plaatsen. Begin volgende jaar start de VMM de aankoopprocedure hiervoor op. De exacte locaties op de Demer worden samen met de VMM bepaald. Enerzijds lenen de drijfvuilvangers zich optimaal om drijfvuil te verzamelen. Daarnaast kunnen we er gemakkelijk het verzamelde afval opvissen en afvoeren. Voor de verwerking van het verzamelde vuil, alsook de gedetailleerde inventarisatie van de soorten afval zal de Stad instaan. Daarnaast gaan we ook een educatief pakket rond drijfvuilvangers uitwerken voor de Hasseltse scholen.”

Aangename Stad

”Een propere stad is een aangename stad.” Vervolgt schepen Libert. “Hasselaren en bezoekers ervaren onze stad over het algemeen als netjes. Maar tegelijk blijft zwerfvuil één van de grootste ergernissen. Met projecten als deze willen we die ergernis doen afnemen, opnieuw een koppositie innemen en zelfs de properste stad van Vlaanderen worden. ”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten