bron: IPS - foto: Afbeelding van Gundula Vogel via Pixabay

Het aantal mannelijke rokers neemt voor het eerst wereldwijd af, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een recent verschenen rapport.

“De afname van tabaksgebruik onder mannen is een keerpunt in de strijd tegen tabak”, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Jarenlang zagen we een gestage stijging van het aantal mannen dat tabaksproducten gebruikt. Voor het eerst is er nu een afname, als gevolg van strenger overheidsbeleid ten aanzien van de tabaksindustrie.”

Vrouwen

In de afgelopen twintig jaar daalde het algehele tabaksgebruik van 1,397 miljard mensen in 2000 naar 1,337 miljard in 2018, ofwel met 60 miljoen mensen. Die daling kwam echter vooral door het afnemende aantal rokers onder vrouwen.

In dezelfde periode steeg het tabaksgebruik onder mannen met ongeveer 40 miljoen mensen naar 1,093 miljard (82 procent van de huidige 1,337 miljard mensen).

Daling zet door

De WHO constateert nu dat het aantal mannelijke gebruikers niet meer groeit en verwacht voor 2020 een daling van een miljoen mannelijke gebruikers vergeleken met 2018. In 2025 zijn dat er naar verwachting 5 miljoen.

“De daling van het wereldwijde tabaksgebruik laat zien dat regeringen de gezondheid van hun burgers kunnen beschermen, als ze maatregelen nemen die hun effect bewezen hebben,” zegt Ruediger Krech, directeur Gezondheidsbevordering bij de WHO. 

In het rapport zijn elektronische sigaretten niet meegeteld.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here