bron: IPS - foto: Afbeelding van LEEROY Agency via Pixabay

De Amerikaanse bank Goldman Sachs stopt met de financiering van olieboringen in het noordpoolgebied. Het is daarmee de eerste grote Amerikaanse bank die dat doet.

Goldman Sachs zegt ook te stoppen met investeringen in nieuwe kolenmijnen en kolengestookte energiecentrales. De stop geldt echter niet voor teerzanden en fracking.

De Sierra Club, een milieuorganisatie, zegt in de afgelopen maanden met de bank in gesprek te zijn geweest over de gevaren van investeringen in de fossielebrandstoffenindustrie.

Wil van het Amerikaanse volk

“De regering-Trump mag zich dan niets aantrekken van de wil van het Amerikaanse volk en de rechten van inheemse gemeenschappen, maar een groeiend aantal financiële instituten maakt duidelijk dat ze dat wel doen”, zegt Ben Cushing van de Sierra Club.

“Goldman Sachs erkent nu dat het verwoesten van het noordpoolgebied een slechte business case is. We hopen dat andere Amerikaanse banken dit voorbeeld volgen.”

Andere banken

Goldman Sachs voert nu het meest duurzame beleid van de zes grote Amerikaanse banken. De andere vijf zijn Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo.

Het Rainforest Action Network (RAN) wijst erop dat het nieuwe beleid van Goldman Sachs nog ver verwijderd is van wat nodig is voor de klimaatdoelstelling om de opwarming van de aarde onder 1,5 graad Celsius te houden. Wel ziet het de beslissing van de bank als “een cruciale stap vooruit”.

“Goldman Sachs nieuwe beleid laat zien dat Amerikaanse banken een streep kunnen trekken als het gaat om investeringen in olie en gas. Andere grote banken, en met name JPMorgan Chase, die veruit de slechtste reputatie heeft als het gaat om fossiele brandstoffen, kunnen dit nog verbeteren.”

De meeste Europese banken hebben al een strikt beleid als het gaat om fossiele brandstoffen, zegt RAN. “Daarna volgen de Aziatische banken. Het is nu tijd dat Wall Street hier ook in mee gaat.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here