Biobank maakt blijvend innoveren mogelijk

Stalen van lichaamsmateriaal zijn van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek binnen de geneeskunde. Met de Biobank Antwerpen, een gezamenlijk initiatief van UAntwerpen en het UZA, is de patiënt dus zeker gebaat.

Het UZA en UAntwerpen werken actief mee aan het voortdurend verbeteren van de gezondheidszorg door het voeren van wetenschappelijk onderzoek. “Stalen van menselijk lichaamsmateriaal zijn daarbij van onschatbare waarde”, legt prof. Ronny Blust, vicerector Onderzoek van UAntwerpen, uit. “Dankzij de analyse van lichaamsmateriaal kunnen we blijven innoveren, en nieuwe technieken en therapieën ontwikkelen waar de patiënt in de toekomst baat bij zal hebben.”

In de gloednieuwe Biobank Antwerpen wordt een brede waaier aan hoogwaardig menselijk lichaamsmateriaal verwerkt en bewaard onder optimale omstandigheden. De nieuwe infrastructuur is Europese top. Een volautomatisch opslagsysteem, dat gebruik maakt van vloeibare stikstof, houdt de temperatuur voortdurend op minimaal -150°C. Er kunnen liefst 150 000 stalen bewaard worden.

Stalen uit de hele wereld

“Er worden stalen bijgehouden afkomstig van patiënten van het UZA”, zegt Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder van het UZA. “Uiteraard alleen als de patiënt daarmee akkoord gaat. Via samenwerkingen krijgen we ook lichaamsmateriaal uit de rest van België en bij uitbreiding de hele wereld.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten