bron en foto: UAntwerpen

Vandaag neemt UAntwerpen als eerste onderzoeksinstelling in België een uniek hoogtechnologisch apparaat voor revolutionair kankeronderzoek in gebruik. De Spark CYTO van het Zwitserse bedrijf Tecan zal het onderzoek een boost geven.

Het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) van de Universiteit Antwerpen is een groot en snelgroeiend kankerresearchcentrum. De wetenschappers onderzoeken nieuwe inzichten in het ontstaan, de groei en de behandeling van tumoren. De missie van CORE is de zorg voor een betere genezing en levenskwaliteit van kankerpatiënten door het ontwikkelen van efficiëntere opsporingsmethodes en nieuwe revolutionaire therapieën.

Om deze missie te ondersteunen heeft CORE een primeur binnengehaald. “We zijn een van de eerste onderzoekscentra wereldwijd en het allereerste Belgische laboratorium, waar een gloednieuw en geavanceerd apparaat zal geïnstalleerd worden”, vertellen prof. Filip Lardon, diensthoofd CORE en dr. Christophe Deben, onderzoeksleider.

Geen proefdieren

Met de Tecan Spark CYTO kunnen kankercellen realtime in het laboratorium gemonitord worden in al hun doen en laten, en dat 24/7. Lardon: “Zo kunnen we microscopisch kleine kankercellen in beeld houden, maar ook hun gedrag en de productie van bepaalde stoffen continu opvolgen. De kankercellen zelf, maar ook hun omgeving worden uiterst nauwkeurig in kaart gebracht.”

Het apparaat is bovendien in staat om robotmatig in te grijpen indien de omgeving dient aangepast te worden en kan op het ideale moment nieuw ontwikkelde doelgerichte geneesmiddelen toevoegen aan de kankercellen om ze optimaal te treffen. Op deze manier kunnen kankeronderzoekers een versnelling hoger schakelen en revolutionair onderzoek doen in perfecte lichaamsomstandigheden, zonder dat er proefdieren aan te pas moeten komen.

UAntwerpen wint wedstrijd

Tecan is een Zwitsers bedrijf gespecialiseerd in geautomatiseerde laboratoriuminstrumenten en -oplossingen. In het Tecan center of excellence in Mechelen werken twintig mensen, die de vragen van de klanten en servicebehoeften beantwoorden. In juni 2019 lanceerde Tecan de Spark CYTO. Om dit te vieren schreef het bedrijf een globale wedstrijd uit, met als hoofdprijs een exemplaar van het state-of-the-artapparaat.

De opdracht: een experiment uittekenen dat de verschillende mogelijkheden van het toestel zo veel mogelijk benut en natuurlijk ook van wetenschappelijk belang is. Postdoctoraal onderzoeker dr. Christophe Deben ging met veel plezier deze uitdaging aan en werd geselecteerd als winnaar uit meer dan 140 inzendingen.

Boost voor het onderzoek

“Ik ben erg blij dat ik tot winnaar werd uitgeroepen”, vertelt Deben. “Toen ik het projectvoorstel schreef, liet ik mijn verbeelding de vrije loop bij het maken van de experimentele opstelling en het verbaast me dat bijna alles waar ik aan dacht mogelijk was met de Spark Cyto. Vanwege de veelzijdigheid van het instrument kunnen we het voor bijna alle onderzoekslijnen van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek gebruiken. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan en alle mogelijkheden te ontdekken. Het zal het Belgische en internationale kankeronderzoek een boost geven.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here