Universiteit Antwerpen wil klimaatneutraal zijn in 2030

De Universiteit Antwerpen gaat vol voor klimaatneutraliteit in 2030 en wil in 2050 volledig fossielvrij zijn. Die ambitieuze, maar noodzakelijke doelstellingen staan centraal in de klimaatstrategie van de universiteit. “Meer dan 200 studenten en medewerkers werkten die strategie uit”, zegt rector Herman Van Goethem.

Er moet dringend actie ondernomen worden op klimaatvlak. Daar zijn alle wetenschappers het over eens. Onderzoek doen is één zaak, concrete actie ondernemen een andere. “Wij blijven niet bij de pakken zitten”, legt Herman Van Goethem, rector van de Antwerpse universiteit, uit. “We hebben heel veel expertise en knowhow in huis op klimaatvlak, in heel verschillende wetenschappelijke domeinen. Daar niets mee doen, zou onverantwoord zijn.”

Tijd voor actie dus, en het zijn niet alleen de wetenschappers die zich engageren. Meer dan 200 medewerkers en studenten, uit alle mogelijke faculteiten en departementen, vormen samen het Climate Team, een bottom-upinitiatief. De voorbije maanden werkten ze keihard aan een alomvattende klimaatstrategie voor de Universiteit Antwerpen. Van Goethem: “Alleen als alle geledingen binnen de universitaire gemeenschap aan hetzelfde zeel trekken, kunnen we de ambitieuze doelstellingen realiseren.”

Vleesconsumptie moet dalen

Ambitieus zijn de doelstellingen van de klimaatstrategie alleszins. “We gaan resoluut voor een dubbel doel: een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030 en een fossielvrije universiteit in 2050“, vertelt klimaatcoördinator Mariam Al-Bouawad. “Met onmiddellijke ingang starten we met het sterk terugdringen van de CO2-uitstoot van de universiteitsgerelateerde activiteiten. Zo werd er alvast 400 000 euro vrijgemaakt om een energieaudit van de universiteit te laten maken.”

Binnen het Climate Team zijn tien werkgroepen actief, elk op een specifiek domein. “Er wordt onder meer gewerkt rond transport, energie, afval en voedsel”, zegt Al-Bouawad. “Voor elk van die domeinen worden concrete doelen vooropgesteld.”

Enkele concrete acties:

– UAntwerpen zal de vleesconsumptie reduceren door het aanbod in de komida-restaurants aan te passen.

– Sinds november geldt er een nieuw reisbeleid op de universiteit. Alternatieven (bus, trein) en een goede teleconferencinginfrastructuur ontmoedigen vliegreizen. Vliegen kan uitsluitend met CO2-compensatie.

– Door te investeren in extra fietsinfrastructuur (douches, fietsenstallingen, oplaadpunten) zal de modal shift gestimuleerd worden.

– Er worden contacten gelegd met externe partners voor de introductie van wind- en zonne-energie op de campussen.

– Op elke campus komt er een experiment met groene daken of groene gevels.

Regenwater zal ingezet worden, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van de toiletten.

Daarnaast wil UAntwerpen haar studenten ook voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst. Duurzaamheidsvraagstukken zullen dan ook een belangrijke plek in het curriculum van alle opleidingen gaan innemen. Op onderzoeksvlak zetten reeds heel wat onderzoekers en onderzoeksgroepen uit alle disciplines expliciet in op duurzaamheid.

Rector Van Goethem: “Die dynamiek gaan we versterken. We stimuleren nieuwe ideeën, samenwerkingen en synergiën rond mondiale uitdagingen zoals klimaat en biodiversiteit, en zetten in op experimenten in de eigen omgeving, bijvoorbeeld in de vorm van living labs, ook in samenwerking met partners zoals de stad en de haven.”

www.uantwerpen.be/klimaat

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten