Stad Leuven plaatst 50e boekentil op 5 jaar tijd

Ze zijn ondertussen een vast onderdeel van het Leuvense straatbeeld: de boekentillen. Prachtig versierde schatkistjes boordevol leesmateriaal gedeeld door de buurt. Vijf jaar geleden begon de stad met het aanbieden van de boekentillen. Vijf jaar later krijgt Leuven haar vijftigste boekentil. Om dit enorme succes te vieren organiseerde stad Leuven heel wat literaire evenementen samen met de boekentilbuurten.

Het idee van de boekentil werd in 2013 geïntroduceerd in Kessel-Lo door inwoner Pieter Gasia. Toenmalig schepen van wijkwerking Bieke Verlinden was meteen verkocht voor het idee. Ze liet de stad Leuven het prachtige buurtproject verder uitrollen. De boekentil werd een vast onderdeel van het stadsproject ‘Kom op voor je wijk’. Dit ondersteunt Leuvenaars om allerlei ideeën voor de buurt te realiseren.

Buurtbewoners kunnen heel eenvoudig en volledig gratis een eigen boekentil aanvragen bij de stad. Voor de realisatie van de boekentillen werkt de stad samen met het Leuvens Vrij Technisch Instituut. De leerlingen houtbewerking van deze school ontwerpen en bouwen de tillen als onderdeel van hun opleiding. Daarna kunnen de buurtbewoners ze zelf personaliseren met verf en stickers.  

Sind 2014 streken de eerste tien boekentillen neer in de Leuvense buurten. “Met 50 boekentillen kan je Leuven ondertussen een ware openluchtbibliotheek noemen”, lacht schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “In de boekentil krijgen boeken en tijdschriften een tweede leven. Maar het wordt ook een nieuwe ontmoetingsplaats in de buurt, waar buren elkaar eens op een andere manier leren kennen en er meteen gespreksstof voorhanden is om het ijs te breken”, vertelt Verlinden. De boeken en tijdschriften in de boekentil komen van de buurtbewoners zelf, zodat elke buurt ook een collectie heeft die past bij zijn bewoners. Vaak zitten er Nederlandstalige romans in. Je vindt er stationsromannetjes naast non-fictie, anderstalige boeken, kinderboeken, strips … Elke boekentil heeft ook een peter of meter die een oogje in het zeil houdt.

Literair verjaardagsfeest

Om het enorme succes van de boekentillen te vieren organiseerde stad Leuven rond de plaatsing van de vijftigste boekentil heel wat literaire evenementen samen met de boekentilbuurten. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten