EU-landen namen al bijna 2000 maatregelen rond klimaat

De Europese lidstaten hebben in de voorbije twee jaar meer dan vierhonderd nieuwe klimaatmaatregelen gerapporteerd, blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap EEA. Maar veel van die maatregelen kunnen beter onderbouwd en gecontroleerd worden. 

Het totaal van de beleidsmaatregelen komt in de Europese landen op 1925 stuks, blijkt uit een overzicht van het EEA. Het merendeel ervan is toegespitst op de productie of consumptie van energie. 

Volgens het agentschap rapporteren de lidstaten beter en completer over hun klimaatbeleid en over de uitstoot die ze met dat beleid proberen te verminderen. Maar er is ook kritiek: de bewijzen voor die uitstootvermindering en de kostprijs van het beleid zijn vaak onvoldoende onderbouwd. 

“Er is meer informatie nodig over het effect van de ingrepen om het succes of mislukking ervan te kunnen inschatten en zo cruciale kennis te verzamelen om toekomstige beleidsbeslissingen te informeren”, stelt het rapport.

Energie

Bij het merendeel van de maatregelen gaat het om economische instrumenten (44 procent), zoals subsidies, of om nieuwe wetgeving (43 procent) zoals regels rond energie-efficiëntie. 

De aandacht gaat vooral naar de uitstoot van broeikasgassen uit energieproductie, onder meer via energie-efficiëntie van gebouwen (18 procent), hernieuwbare energie (16 procent), de overschakeling naar schoner transport zoals elektrische auto’s (8 procent), of een zuiniger brandstofverbruik (7 procent).

Opvallend veel van de nieuwe maatregelen hebben betrekking op de landbouw. Die is nu al goed voor 10 procent van alle klimaatingrepen. Het gaat dan vooral om maatregelen die het verbruik van meststoffen terugdringen en de verwerking van mest verbeteren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten