bron: Stad Antwerpen - foto: District Antwerpen

Voor de zesde keer beslisten burgers in district Antwerpen zelf over de verdeling van tien procent van de volledige begroting, of 1,4 miljoen euro.

In de lente bepaalden de inwoners welke thema’s belangrijk voor hen zijn en hoeveel geld elk thema krijgt. Tijdens de zomer dienden burgers honderden projecten in. Vandaag werd tijdens het Burgerbegrotingfestival beslist welke projecten effectief geld krijgen in 2020. Bijkomend werden ook dit jaar op voorhand duizenden online stemmen uitgebracht, die meetelden voor 20% van het totaal.

Ca. 1000 deelnemers kozen samen uit 219 ingediende projecten, verspreid over 12 thema’s. Voor elke ronde maakten de indieners van de projecten promotie voor hun project en probeerden ze nog mensen te overtuigen. Elke groep moest per thema zijn 5 favoriete projecten opgeven. Na elke ronde werden de online- en live-stemmen verwerkt en werden de gekozen projecten bekendgemaakt.

Van de 219 projecten die werden ingediend gaan er 106 in 2020 in uitvoering. Voor één thema, namelijk toegankelijkheid openbaar domein, was er voldoende budget om álle ingediende projecten uit te voeren (5 projecten in totaal).

Districtsschepen van Burgerbegroting Femke Meeusen: “De meer dan 9000 online stemmers en 700 deelnemers aan de gesprekstafels maakten van dit Burgerbegrotingsfestival een hoogdag. Vanuit alle wijken en verschillende achtergronden werd in consensus beslist over 10% van het districtsbudget”.

Een overzicht van de thema’s en gekozen projecten die in 2020 uitgevoerd worden vind je hier.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here