bron: Stad Gent

De Stad Gent lanceert een digitale kaart met publieke en semipublieke plukplekken waar buurtbewoners gratis fruit mogen plukken. In Gent zijn er op dit moment meer dan 30 plukplekken – goed voor meer dan 300 fruitbomen. Op de meeste locaties kan je vrij plukken, op andere plekken worden plukacties georganiseerd.

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) bracht de Gentse stadsboomgaarden en plukplekken in kaart waar je als buurtbewoner fruit mag plukken. De Stad Gent maakt de plukplekken nu voor het eerst bekend via een kaart op haar digitaal platform van Gent en Garde. Het gaat om publieke plaatsen zoals parken en semipublieke locaties zoals tuinen van Open Huizen, woonzorgcentra of scholen. Op de kaart zie je per locatie welk fruit je er vindt.

‘Met de kaart van plukplekken hopen we lokaal fruit toegankelijker te maken voor alle Gentenaars en te voorkomen dat er lekker fruit verloren gaat. Naast een aangename plek om te vertoeven, zorgen fruitbomen in de stad ook voor minder voedselkilometers, een extra bonus voor het klimaat.’ Carina Govaert, medewerkster Eetbare Buurt bij Velt.

Bekijk de plukplekken (vink boven de kaart het vakje ‘buurtfruit’ aan)

Plukacties

Pluk organiseert in het najaar van 2019 ook verschillende plukacties in en rond Gent. Pluk brengt mensen met fruitoverschotten in eigen tuin of boomgaard samen met mensen die op zoek zijn naar fruit om te plukken. Tijdens de plukacties leren vrijwilligers de deelnemers hoe je het rijpe fruit op de juiste manier plukt. Plukkers mogen een deel van de oogst meenemen naar huis.

Op zondag 13 oktober 2019 organiseert Pluk ook een oogstfeest in de Sint-Pietersabdij.  Een mobiele fruitpers perst het geoogste fruit én het fruit dat bezoekers meebrengen. Alle acties en het oogstfeest worden aangekondigd via de Facebookpagina van Pluk.

‘Vorig jaar kreeg de Gentse Voedselraad voor het eerst een budget van 44.000 euro van de Stad. Met dat budget ondersteunt de Voedselraad projecten die het Gentse voedselsysteem sneller verduurzamen. Het project Buurtfruit Gent is een van de vijf ondersteunde projecten. Het zorgt voor een meer zichtbare korte keten en gaat voedselverspilling tegen. Het is een mooi project dat mensen samenbrengt en zorgt dat er minder fruit verloren gaat.’ Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Ook bewoners uit Gent en omgeving die zelf fruitoverschotten hebben, kunnen Pluk contacteren via plukploeg@gmail.com. Vrijwilligers komen dan helpen met plukken. De verdeling van de oogst gebeurt in onderling overleg.

Buurtfruit Gent is een project van Velt en Pluk met steun van de Stad Gent en de Gentse Voedselraad. Met haar duurzame voedselstrategie genaamd Gent en Garde zet de Stad Gent al meer dan 5 jaar in op korte keten en minder voedselverspilling.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here