bron: Stad Antwerpen - foto: Wikipedia (Zenavandenblock)

Antwerpen wil palletten met bouwmaterialen over het water vervoeren. Met dit pilootproject van 1 jaar wil de stad kennis en inzichten verwerven.

De bouwsector en stedelijke distributie creëren enorm grote volumes aan logistiek transport in de stad. Dat materiaal wordt momenteel nog steeds overwegend getransporteerd via de weg. De binnenvaart kan in een aantal gevallen een oplossing bieden. Omdat er aanzienlijk meer vracht op een schip past, kunnen op korte tijd grote volumes vervoerd worden.

Pilootproject

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Bedrijven kunnen een belangrijke rol opnemen om de mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid in de Antwerpse regio te verbeteren. Het is fijn om te zien dat zoveel ondernemers meedenken. We selecteerden nu dit pilootproject, met de bedoeling later nog meer projecten en locaties voor stadslogistiek voor stadsdistributie op te starten.”

De projectlocatie is een terrein van 4.000 m² aan het Asiadok dat door Havenbedrijf Antwerpen werd overgedragen aan AG VESPA. “Wij gaan dit terrein inrichten voor het overslaan en stockeren van bouwmaterialen. Wij zullen omheiningen en verharding voorzien. Dat maakt deel uit van het experiment”, zegt Antoon Van Coillie van Blue Line Logistics.“Graag betrekken we ook andere bedrijven bij de realisatie van dit project. Maar iemand moet de eerste stap zetten en tot actie overgaan. Er wordt zoveel gesproken over stadsdistributie, maar wij willen dit effectief doen”, zeggen Jos Janssens en Jo De Rycke.

“In september zullen we van start gaan. Eens we bezig zijn, zullen we alle bewegingen analyseren en aan de stad Antwerpen en AG VESPA rapporteren, zodat zij kunnen evalueren of dit een haalbare kaart is. De site aan het Asiadok is alleszins een geschikte hub voor noordelijk Antwerpen”, besluiten Janssens, De Rycke en Van Coillie.

Innovatieve stadshaven

Het pilootproject kadert in een stadsproject. De stad wil van de noordoostkant van het Eilandje en het aansluitende Steenborgerweert een innovatieve stadshaven maken, om de bedrijvigheid te behouden en verder te stimuleren. De zone omvat de Asiadok-Oostkaai, het Kempeneiland en het Mexico-eiland. Steenborgerweert ligt aan de andere kant van de Noorderlaan tussen de Ijzerlaan en het Albertkanaal. De zones zijn zeer divers qua uitstraling maar hangen functioneel en geografisch aan elkaar. Ook een verhoogde interactie tussen land en water speelt een grote rol, net als het inspelen op de mogelijkheden van de nieuwe tramlijn.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here