bron: Stad Antwerpen - foto: Image by PublicDomainPictures from Pixabay

De stad Antwerpen krijgt jaarlijks zo’n 80.000 vragen van Antwerpenaars over welke voorschriften, vergunningen, erfgoedregels of andere regelgeving van toepassing zijn op hun eigen pand of perceel dat ze willen kopen. Als eerste in Vlaanderen ontsluit de stad Antwerpen deze informatie via een digitale tool die publiek beschikbaar is.

U vindt de tool op www.antwerpen.be/vergunningen (klik op ‘(ver)bouwregels en advies op maat’).

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder licht toe: “Met dit nieuw instrument zijn er met één muisklik 150.551 bouwdossiers raadpleegbaar. We hopen de Antwerpenaar hiermee sneller wegwijs te maken in de doolhof aan voorschriften. Enerzijds wordt informatie op maat van een perceel of concreet adres getoond, zodat een bouwheer al een groot deel van zijn vragen beantwoord ziet. Anderzijds kan hij of zij advies op maat opvragen en meteen de nodige documenten toevoegen zoals foto’s, plannen en tekeningen. Het is bovendien een instrument dat uniek is in Vlaanderen.”

Hoe werkt de tool?

Wie de tool wil gebruiken, surft naar www.antwerpen.be/vergunningen en klikt op ‘(ver)bouwregels en advies op maat’. Daarna geeft de zoeker een adres in dat in Antwerpen of één van de districten ligt. Hierna geeft de tool een overzicht van de voorschriften die gelden voor het gezochte perceel en daarnaast ook de vergunningen die ooit zijn afgeleverd.

Wie meer info wil over de vergunningen, kan een selectie maken en krijgt te zien waar ze zich bevinden. Dit kan in het FelixArchief zijn of in Den Bell. Er wordt ook weergegeven of bouwovertredingen van toepassing zijn op het perceel. Via  een contactknop kan de bezoeker meer informatie krijgen over de aard van de overtreding. Hij krijgt ook te zien of het pand erfgoedwaarde heeft.

Tot slot wordt voor elk pand ook weergegeven of het in een overstromingsgevoelig gebied, signaalgebied of in een zone voor zware metalen ligt. De informatie zal de komende jaren nog verder uitgebreid worden naarmate de gegevens verder gedigitaliseerd worden. De tool is een perfecte eerste stap voor wie meer wil te weten komen over zijn pand of een pand dat hij wil aankopen.

Wie gebruik maakt van de tool, kan de info ook eenvoudig delen met anderen via een deelknop of een overzicht downloaden. Alle info is publiek toegankelijk en er is geen profiel of aanmeldprocedure nodig.

Informatie over vergunningen wordt overzichtelijker gepresenteerd

Naast de tool ‘(ver)bouwregels en advies op maat’ kreeg de dienstverlening met betrekking tot omgevingsvergunningen ook een grondige update op www.antwerpen.be/vergunningen. Burgers vinden nu sneller hoe ze een aanvraag kunnen indienen voor de werken die ze willen uitvoeren. Er is een handige checklist voor het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag. Processen en termijnen worden overzichtelijk en transparant weergegeven voor openbare onderzoeken en voor specifieke regelgeving zoals de Bouwcode en andere. Tot slot is er ook een handig overzicht van veel gestelde vragen over premies, kosten, voorbeeldplannen enzovoort.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here