bron: VUB - foto: Afbeelding van engin akyurt via Pixabay

Koppels die niet natuurlijk zwanger geraken, proberen vaak via in-vitrofertilisatie (IVF) hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Die behandeling is duur, belastend en lang niet altijd succesvol. Het team van VUB-wetenschappers achter de spin-off Fertiga is er nu in geslaagd om met de Corona Test een methode te ontwikkelen waarmee de kwaliteit van eicellen kan bepaald worden. Zo kunnen de beste eicellen geselecteerd worden, wat de kans op een succesvolle poging en baby aanzienlijk vergroten. Fertiga is sinds kort ook officieel een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel.

Bij de Corona Test worden in een laboratorium de zogenaamde “corona cellen” – dit zijn de cellen die zich aan de buitenkant van de weggenomen eicel bevinden – geanalyseerd. Je kan deze cellen vergelijken met de eischil. Deze cellen worden bij klassieke IVF-behandelingen weggegooid, maar geven eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel. Op die manier kunnen dokters bepalen welke eicellen de grootste kans op een zwangerschap bieden en dus bevrucht en teruggeplaatst moeten worden. Uit studies met meer dan 100 patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van deze test.

De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen laten invriezen: in eerste instantie kan bepaald worden hoeveel eitjes moeten bevroren worden, maar ook na ontdooiing kunnen via de test de meest kwalitatieve eicellen voor een ivf-poging geselecteerd worden.

“Het belangrijkste voordeel van deze test is dat het de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling aanzienlijk doet toenemen. Dat bespaart veel geld, tijd maar ook vooral menselijk leed want ook dat mag niet onderschat worden bij mensen met een kinderwens. Met deze test hopen we meer koppels toegang te geven tot fertiliteitsbehandelingen met minder pogingen. Ons motto is dan ook 1 poging, 1 kind.” vertelt prof. Smitz.

Onder de hoede

De VUB fertiliteits-onderzoeksgroep Follikel Biologie (FOBI) onder leiding van Prof. Dr. Johan Smitz ontwikkelde uitgebreide kennis en expertise op het gebied van genexpressie van de cellen rondom de eicel. Hij richtte in 2017 samen met ir. Elien Van Hecke  en prof. dr. André Rosenthal (ex- Roche Diagnostics) Fertiga op om de kennis en technologie rond eicelanalyse en later de Corona Test te ontwikkelen. In samenwerking met UZBrussel, het grootste Europese vruchtbaarheidscentrum, werd de test gevalideerd.

In januari 2019 werd de licentieovereenkomst ondertekend en werd Fertiga officieel een spin-off van de VUB.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here