bron: IPS - foto: Pixabay

Wie zichzelf realistische levensdoelen stelt, heeft later meer kans op een tevreden leven. Dat stelden Zwitserse psychologen vast in een onderzoek met duizend mensen.

De keuze van realistische levensdoelen – bijvoorbeeld in verband met inkomen, sociale relaties, gezondheid en werk – is de sleutel tot latere tevredenheid, zeggen psychologen van de Universiteit van Bazel. Wie zijn levensdoelen als haalbaar ziet, maakt meer kans zich later beter te voelen.

De psychologen deden onderzoek bij 973 Zwitsers tussen 18 en 92 jaar oud. Ruim de helft van de deelnemers werd na twee en vier jaar opnieuw bevraagd. 

Gevoel van controle 

Ze moesten het belang en de gepercipieerde haalbaarheid van levensdoelen beoordelen aan de hand van een vierpuntsschaal. De doelen situeerden zich op tien domeinen: gezondheid, gemeenschap, persoonlijke groei, sociale relaties, roem, imago, rijkdom, familie, verantwoordelijkheid/zorg voor jongere generaties en werk.

Bij wie zijn persoonlijke doelen als haalbaar ziet, zal het cognitieve en affectieve welzijn later hoger zijn. Dit betekent dat mensen het meest tevreden zijn als ze een gevoel van controle en bereikbaarheid hebben, stellen de onderzoekers. Het belang van het doel was minder relevant voor het latere welzijn dan ze hadden verwacht.

“Veel van onze resultaten bevestigden theoretische veronderstellingen uit de ontwikkelingspsychologie”, zegt hoofdauteur Janina Bühler. 

Het onderzoek verscheen in het European Journal of Personality.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here