foto: Ilse Meersman - bron: UGent

Door loodzirconaattitanaat te combineren met fotonische chips zorgen onderzoekers van de UGent voor een technologie waardoor datacenters minder energie zullen verbruiken.

Nieuw materiaal met een grote impact

Fotonische computerchips maken gebruik van licht (fotonen) in plaats van elektriciteit (elektronen) en zijn aan een wereldwijde opmars bezig. Ze worden al op grote schaal gebruikt om computerdata door optische glasvezels te versturen aan steeds hogere snelheden, met een steeds lager energieverbruik.

Dankzij het gebruik van het materiaal loodzirconaattitanaat in de chips wordt het mogelijk een lichtstraal aan- of uit- te zetten aan een zeer hoge snelheid, de snelheid van het licht op de chip te veranderen of lichtstralen te sturen zonder bewegende onderdelen. Hierdoor kunnen computerprocessoren vele malen sneller berekeningen doen dan hun elektronische tegenhangers.

Ook in zelfrijdende auto’s

Deze technologie kan ondermeer de LiDAR-systemen van zelfrijdende auto’s veel verbeteren. Een LiDAR is een soort optische RADAR die door de registratie van de reflectie van lichtpulsen die in verschillende richtingen worden uitgezonden de omgeving in kaart brengt. Door veel sneller lichtimpulsen te kunnen zenden, krijg je heel wat meer informatie binnen en kan de zelfrijdende auto dus nog meer van de omgeving registreren.

Andere toepassingen

Sensoren kunnen met deze technologie veel kleiner en nauwkeuriger gemaakt worden, wat belangrijk is voor “laboratorium-op-een-chip”-systemen in de medische diagnostiek. Het kan atoomklokken, die vandaag al extreem nauwkeurig tikken, nog verbeteren.

De bevindingen van de Gentse onderzoekers werden gepubliceerd in Nature Communications.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here