bron: IPS - foto: Pixabay

Unesco heeft 24 nieuwe biosfeerreservaten aangewezen, waaronder het natuurgebied Maasheggen bij Boxmeer. Deze biosfeerreservaten krijgen steun om de harmonieuze relatie tussen mens en natuur te bewaren en om innovatieve projecten uit te voeren.

De Maasheggen, in de uiterwaarden van de Maas, zijn een eeuwenoud heggenlandschap, het enige dat in Nederland de landbouwmechanisatie overleefd heeft. Percelen worden hier gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. In de Maasheggen komen een aantal relatief zeldzame plant- en diersoorten voor, zoals de das.

“Het bewaren van biodiversiteit en het beheer van natuurlijke hulpbronnen in deze ecosystemen is essentieel voor duurzame ontwikkeling”, zegt Unesco-directeur Audrey Azoulay over de nieuw aangewezen biosfeerreservaten.

Mozambique

In Moldavië en Mozambique werd dit jaar voor het eerst een biosfeerreservaat aangewezen.  Andere landen met nieuwe reservaten zijn Burkina Faso, China, Noord-Korea, Ecuador en India. Verder liggen de gebieden in Indonesië, Italië, Kazachstan, Iran, Madagaskar, Zuid-Korea, Rusland, Slovenië, Zuid-Afrika, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten en Tanzania.

In totaal zijn er nu wereldwijd 686 van deze reservaten.

Het biosfeerreservaat in Mozambique, Quirimbas, telt elf eilanden met 3.000 bloemensoorten, waarvan er 1.000 inheems zijn. Op de eilanden zijn ook 23 reptielensoorten, 447 vogelsoorten en 46 landzoogdieren te vinden, waaronder de ‘grote vijf’: de olifant, leeuw, buffel en luipaard. Bij de eilanden leven ook walvissen en dolfijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here